Redactieblog

202 x bekeken

Gezamenlijke aanpak MKZ in Midden-Oosten

De uitbraak van Mond- en Klauwzeer in het Midden-Oosten wordt strenger aangepakt.

Dat hebben internationale experts van de wereldvoedselorganisatie FAO besloten. Met een bestrijdingsplan wil de FAO hiermee voorkomen dat de ziekte zich verder verspreidt naar Europa en Noord-Afrika. In meerdere landen in het Midden-Oosten zijn uitbraken van MKZ.

De nieuwe maatregelen gelden voor veertien landen in het Midden-Oosten en het westen van Azië waar de ziekte heerst. In het plan komt een samenwerking tussen de verschillende autoriteiten die zich bezig houden met de bestrijding van MKZ. Doelstelling van de gezamenlijke aanpak is dat de landen in 2020 vrij zijn van MKZ, aldus Keith Sumption, van de FAO.

Begin dit jaar zijn in Irak 130 gevallen van MKZ type A gemeld. Hetzelfde virus is ook om Bahrein, Koeweit, Libanon en Syrië aangetroffen. Gevreesd wordt dat het verder verspreidt richting het Middellandse Zeegebied.

Type A MKZ is lastig te bestrijden omdat het virus snel muteert. Hierdoor kan geen grote voorraad vaccin aangelegd worden.

De FAO, de werelddiergezondheidsorganisatie OIE, de Europese Commissie en de Aziatische ontwikkelingsbank hebben aangedrongen op een MZK-beleid. Deze organisaties dragen ook bij aan het bestrijdingsprogramma’s.

Of registreer je om te kunnen reageren.