Redactieblog

3 reacties

'Geiten niet alleen probleem Q-koorts'

De toename van het aantal Q-koortsgevallen bij mensen komt niet alleen door uitscheiding van de bacterie in de geitenhouderij.

Dat voorziet voorzitter Jan van Lokven van de vakgroep geitenhouderij van LTO. “Het is zeer opvallend dat in het gebied rondom Uden dit jaar opnieuw veel mensen ziek zijn geworden, terwijl juist in dit gebied veel maatregelen zijn genomen. Daarnaast zijn in het gebied geen nieuwe gevallen van Q-koorts bij geitenbedrijven.”

In het gebied rond Uden werden vorig jaar 30.000 geiten gevaccineerd tegen Q-koorts. Daarnaast zijn geitenhouders verplicht extra hygiënemaatregelen te nemen en de mest zorgvuldig af te voeren. “De maatregelen worden goed nageleefd. De AID heeft veel gecontroleerd, maar geen noemenswaardige overtredingen vastgesteld. Dat was te verwachten. Geitenhouders doen er alles aan om te voorkomen dat ze aangewezen worden als de oorzaak van gezondheidsproblemen”, aldus Van Lokven. In het gebied hebben geitenhouders zelfs besloten de geitenmest af te voeren en andere mest aan te voeren voor het bemesten van het land, om het risico dat er problemen ontstaan te voorkomen.

Van Lokven voorziet dat er meer is waardoor juist rondom Uden veel mensen ziek worden. “We zitten niet eens in het gebied waar de meeste geiten worden gehouden, en toch zijn de problemen hier het grootst. Er moet meer spelen dan alleen de geitenhouderij.”

Laatste reacties

 • no-profile-image

  boerin

  Is de Q-koorts wel van dezelfde "stam'?
  Misschien is er een winkel in de regio die geitekaas verkoopt totaal ergens anders vandaan. Kan het via de voedsel-lijn overgedragen worden ?
  Welke andere dieren kunnen het meedragen/overdragen ? Huisdieren ?
  Zoiets moet niet alleen op basis van literatuur-studie gebeuren, want dan haal je nooit de fouten uit vorige onderzoeken.

 • no-profile-image

  Marcel

  @Bart, Heiloo
  Wat heeft jou bericht met dit onderwerp te maken?
  Of beschouw je die dader als geit?
  Vraag je liever af hoe t kan dat er 230 mensen "besmet" zijn met q-koorts terwijl er maar 2 bedrijven zijn die daadwerkelijk besmet zijn en die zitten niet eens in de buurt van Uden.
  Logisch toch dat t niet alleen maar via de mest verspreid is?
  Dat had ik die gasten ook wel kunnen vertellen...had t ons weer miljoenen gescheeld aan onderzoeken.

 • no-profile-image

  Bart

  Eindelijk verstandige woorden. De overheid en hun uitvoerders doen er vaak van alles aan om de ware oorzaak van ellende te verbloemen. Ze geven steeds zomaar iemand , iets, een branche, de schuld. Er loopt nog een zaak naar de toedracht van het drama in Apeldoorn. Toch worden slechts 6 kaarsjes gebrand en spreekt men alom over de dader. Hij kan toch ook vooraf slachtoffer zijn geworden van een mis of misplaatst schot van een bewaker? Zo doet Balkende en zijn diensten dat kennelijk graag. Schuldigen aanwijzen, hen uitsluiten, verbannen, zwart maken. Het maakt niet uit waarover het gaat en om wie het gaat, zolang zij het maar niet zijn die (terecht) de zwarte Piet krijgen. We moeten veel meer vraagtekens zetten bij beleid. Veel meer openbaar debat eisen. Weg met achterkamer politiek. Onderzoek eisen en feiten op tafel en dan pas maatregelen nemen, dan pas conclusies trekken... Daar moeten we elkaar in steunen. Desnoods een nieuwe vorm van volksbelangenverenigingen opzetten met elkaar. Dit soort handelen mogen we gewoon niet meer tolereren.

Of registreer je om te kunnen reageren.