Redactieblog

Gebied rond brand Coevorden vrij van dioxine

Het gebied rondom Coevorden waar dioxine is gevonden na de brand van TS Metals is grotendeels weer vrijgegeven.

De percelen mogen weer beweid worden. Dat meldt de gemeente Coevorden op basis van onderzoeksresultaten van het RIVM. Uit de dioxine-metingen blijkt dat de grond- en gewasmonsters beneden de norm blijven. Alleen op een perceel tot 300 meter ten westen van de brandhaard heeft gewoed, worden in het gras nog verhoogde waarden aangetroffen. De grondmonsters blijven hier wel beneden de norm. Dit perceel mag nog niet beweid worden.

De monsters zijn op 21 mei genomen. De boeren in het gebied zijn ingelicht over de uitgeslagen. Door de brand die op 13 mei woedde gingen vier melkveebedrijven in het gebied op slot. Van twee bedrijven, die melk leverden aan FrieslandCampina, is de melk preventief vernietigd. In de melk bleek achteraf geen dioxine te zitten.

Of registreer je om te kunnen reageren.