182 x bekeken

Finland krijgt groen licht voor extra landbouwsteun

Finland mag de komende jaren doorgaan met het leveren van extra financiële steun aan boeren.

Brussel geeft groen licht voor het subsidiëren van agrarische ondernemers in het noorden van Finland land tot een maximum van ruim 350 miljoen euro per jaar. Wel wordt het systeem van de extra nationale steunverlening gewijzigd.

Bij de toetreding tot de Finland tot de Europese Unie bedong de Finse regering een uitzonderingspositie op de algemene regel dat nationale steun aan boeren niet is toegestaan. Om de sector in de noordelijke regio’s van het land, waar het vaak extreem koud is, overeind te houden, mag de regering ondernemers bovenop de bedrijfstoeslagen zelf subsidie geven.

Onlangs evalueerde de Europese Commissie dit systeem en gaf goedkeuring aan verlenging. Ook ging Brussel akkoord met een aantal door de Finnen voorgestelde wijzigingen. Zo wordt niet langer strak vastgehouden aan de budgetten per deelsector, zodat gemakkelijker met geld geschoven kan worden als dat nodig is. Steun voor de varkens- en pluimveesector wordt ontkoppeld.

Of registreer je om te kunnen reageren.