Redactieblog

290 x bekeken

FAO roept varkenshouders op om alert te zijn

De wereldvoedselorganisatie FAO roept varkenshouders opnieuw op om alert te zijn op griepachtige verschijnselen blij varkens.

De FAO doet dit na de besmetting van een varkensbedrijf in Canada met de Mexicaanse griep. De besmetting vond plaats via een medewerker die was teruggekeerd uit Mexico.

"De besmetting van varken via mensen komt niet als een verrassing", aldus de hoogste veterinair Joseph Domenech van de FAO. "De gebeurtenis in Canada moet niet tot paniek leiden, maar het moet ons eraan herinneren dat mensen dieren kunnen besmetten met het virus en dat we hier alert op moeten zijn."

De FAO roept op griepachtige verschijnselen bij varkens te melden bij veterinaire instanties. Daarnaast moeten op bedrijven met verschijnselen strikte hygiëneregels in acht worden genomen, waaronder het niet vervoeren van varkens, goederen en mensen, tot de diagnose is gesteld.

Op bedrijven waar H1N1 wordt vastgesteld zou tot zeven dagen na herstel van het laatste zieke varken geen transport moeten plaatsvinden. Ook mogen mensen met griepverschijnselen kunnen beter niet gaan werken bij de varkens, aldus de FAO.

Of registreer je om te kunnen reageren.