Redactieblog

184 x bekeken

Extra onderzoek door veel humane besmettingen Q-koorts

De Voedsel en Warenautoriteit (VWA) heeft in de omgeving van Helmond monsters genomen bij acht veehouderijbedrijven voor onderzoek naar Q-koorts.

De monsters zijn genomen bij het vee op de bedrijven en in de directe omgeving van het vee en de bedrijven. Aanleiding voor het onderzoek is de explosieve groei van het aantal humane besmettingen met Q-koorts in het gebied.

Sinds april zijn er 134 besmettingen met Q-koorts vastgesteld in Helmond. De GGD meldt dat er dagelijks in Helmond ongeveer vijftien verdenkingen van Q-koorts bij komen, waarbij in een kwart van de gevallen ook daadwerkelijk sprake is van Q-koorts.

De uitslag van het onderzoek van de VWA is nog niet bekend. De GGD verwacht dat de bacterie afkomstig is van de bedrijven in de directe omgeving van de ziektegevallen.

In Nederland zijn inmiddels vier veehouderijbedrijven waar een besmetting met Q-koorts is vastgesteld. Het gaat in alle gevallen om grootschalige geitenbedrijven. De bedrijven liggen in Gelderland, Limburg en Noord-Brabant.

Of registreer je om te kunnen reageren.