2 reacties

EU wil streekproduct helpen

De Europese Commissie gaat de verkoop van streekproducten stimuleren.

In een vandaag gepubliceerd plan stelt landbouwcommissaris Mariann Fischer Boel voor de regels voor geografische aanduidingen op etiketten aan te scherpen. Aanleiding hiervoor zijn klachten over de ingewikkelde regelgeving en gebrekkige bescherming van intellectueel eigendom. Te vaak worden artikelen als streekproduct verkocht, terwijl het onduidelijk is of deze wel in de genoemde regio zijn vervaardigd.

Fischer Boel wil daarom een nieuw systeem, waarmee via etikettering de herkomst en kwaliteit van streekproducten is gegarandeerd. Daarnaast worden de nu nog gescheiden regels voor wijn, sterke drank en agrarische producten gebundeld. De Europese Raad moet zich nog over deze plannen uitspreken.

De EU telt op nu zo’n achthonderd geregistreerde streekproducten, waarvan zeven uit Nederland. Uit onderzoek blijkt dat het ministerie van LNV sinds 2000 zo’n negen ton heeft uitgegeven aan beleid op dit gebied. Volgens de stichting Streekeigen Producten Nederland is dat te weinig en is er meer aandacht nodig voor promotie en het voorkomen van misbruik van benamingen.

Eerder heeft de Europese Commissie al regelgeving voor de etikettering van biologische producten aangekondigd; vanaf volgend jaar is een EU-logo in alle lidstaten verplicht. Het Europees Parlement nam een voorstel aan om verplicht op het etiket te vermelden uit welke lidstaat het komt.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    er moet een inkomen

    Uitgebuite Eu- boerenmelk. Mooi logo van zwoegende boer erbij en klaar is kees. Ze konden beter helpen de melkstroom te reguleren zodat we een betere melkprijs krijgen.

  • no-profile-image

    gert

    ,,helpen '' met veel regels en voorschriften

Of registreer je om te kunnen reageren.