Drie miljoen subsidie voor tussensegment

Met drie miljoen euro subsidie wil landbouwminister Gerda Verburg de verkoop van varkens- en kippenvlees en eieren uit het tussensegment bevorderen.

Het geld wordt besteed aan onderzoek en reclame en moet leiden tot een jaarlijkse stijging van de afzet van 15 procent.

Hierbij gaat het om producten die aan bovenwettelijke duurzaamheidseisen voldoen, maar niet het predicaat biologisch verdienen. Een voorbeeld is de Volwaardkip. Vandaag ondertekende Verburg met de veehouderij, levensmiddelenindustrie en de Dierenbescherming een convenant, waarmee alle partijen zich verplichten de ontwikkeling van een tussensegment te bevorderen.

Ook sloten Verburg en sector een overeenkomst die de verduurzaming van de gehele veehouderij moet stimuleren. Nieuwe afspraken staan hier niet in; het betreft een bundeling van al lopende of aangekondigde initiatieven. Zo is in het convenant opgenomen dat het antibioticagebruik in de veehouderijmoet dalen (CVO) en wordt de introductie van duurzame stallen bevorderd (LTO en NZO).

LTO-voorzitter Albert Jan Maat zegt blij te zijn met de gemaakte afspraken. Volgens hem bieden die 'de bouwstenen om duurzaamheid te vermarkten'. Wel benadrukt hij dat het noodzakelijk is dat het kabinet snoeit in belemmerende wetgeving. Veel boeren investeren volgens hem niet in duurzame projecten, omdat procedures te lang duren, of hun bedrijven op slot zijn gezet door natuur- en milieuregels.

Of registreer je om te kunnen reageren.