Redactieblog

2 reacties

Criminele asperges

De mantel der liefde is een gewild kledingstuk in de katholieke kerk.

Als – of misschien moet je zeggen: zodra – een werknemer van deze organisatie een misdaad begaat, wordt de mantel uit de kast gehaald. Bij de landbouworganisatie lijkt dat nu anders te liggen, zo blijkt uit het geval van José uit Someren. Deze aspergekweekster heeft de landbouw in het algemeen en de aspergeteelt in het bijzonder een slechte dienst geleverd.

Er zijn harde woorden gevallen, zoals slavernij. Nu moet de kwestie nog door de rechter worden uitgezocht, dus voor een definitief oordeel is het te vroeg. Wat mij wel opviel, is dat ZLTO zich in een open brief zo nadrukkelijk distantieerde van deze praktijken. Nu was het voor de ZLTO wel een inkoppertje, want José was geen lid van deze doorgaans voortreffelijke organisatie. Maar als ze zich zou hebben aangemeld, zou ze geweigerd zijn en als ze lid was geweest zou ze zijn geroyeerd! Kijk, dat is krasse taal.

Maar trekt de ZLTO deze lijn ook door naar boeren die wel lid zijn of willen worden? Voor mij zou dat nieuw zijn en eerlijk gezegd geloof ik er niets van. Alle leden zijn welkom en je wordt alleen uit het bestand verwijderd als je de contributie niet betaalt. Het is ook een lastig probleem, want waar trek je de grens? Als je op alle overtredingen van regels zou reageren met beëindiging van het lidmaatschap, dan blijft al snel geen lid over. De NVV zou vermoedelijk als een 'criminele organisatie' moeten worden aangemerkt. De Vereniging voor Agrarisch Recht ook. Maar waar leg je de lat dan wel? Daar kom je nooit uit.

Het toebrengen van imagoschade aan een sector is natuurlijk niet goed, maar het is ook niet verboden. Als organisatie kun je deze keuzes niet maken. Niet doen dus. De ZLTO is niet verantwoordelijk voor wat een lid uitvreet. Bedek het met de mantel der liefde.

Persoonlijk vond ik trouwens de invalshoek van de open brief ook niet zo gelukkig. Deze kwam neer op: "waarom José, maak je bij je uitbuitingspraktijken niet gewoon, net als wij allemaal, gebruik van Poolse arbeiders, in plaats van die smerige Roemenen?" Het is de vraag of je van zo’n vereniging wel lid zou willen worden. Nog steeds te katholiek, misschien.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Frank de Wijs

  Ontucht en asperges

  In de column van 29 mei schreef Willem Bruil over ‘Criminele asperges’.
  Er werd een vergelijking gemaakt met de katholieke kerk.
  Priesterlijke ontucht wordt bedekt onder de mantel der liefde.
  ZLTO hanteerde geen mantel. José Janssen kreeg een spiegel voorgehouden met een open brief.

  'Wie zonder zonde is werpe de eerste steen'. Echter er zijn situaties denkbaar die erom kunnen vragen om gedrag aan de orde te stellen. In casu was er sprake van gedrag waarvoor willens en wetens gekozen werd, gedrag waarvan collega-ondernemers last gaan hebben en gedrag waarvoor alternatieven beschikbaar waren. Alternatieven aan de wieg waarvan ZLTO zelf gestaan heeft.

  ZLTO doet dat niet zomaar. Wij doen dat op grond van missie en visie.
  Door sociale, economische en ecologische duurzaamheid als norm van handelen te nemen en door voortdurend in gesprek te blijven met de samenleving.

  Juist door in alle gevallen een mantel der liefde te blijven hanteren zouden wij ons verwijderen wij van diezelfde samenleving.

  Wel doen dus, in dit geval.

  Met vriendelijke groeten,
  Frank de Wijs
  specialist sociale zaken
  T 013-5836246
  F 084-7412564
  M 06.21232594
  Frank.de.Wijs@zlto.nl
  www.zlto.nl

 • no-profile-image

  gert

  net alsof dit artikel representatief is voor nederlandse land- en tuinbouw

Of registreer je om te kunnen reageren.