Redactieblog

468 x bekeken

Canada vreest minder afzet varkensvlees

De Canadese varkenssector vreest dat de ruiming van varkens op het bedrijf in Alberta, waar Mexicaanse griep is aangetroffen, een negatief effect heeft op de afzet van varkensvlees.

Door overvolle stallen als gevolg van de quarantaine zijn vijfhonderd dieren van het bedrijf geruimd.

De varkenssector vreest wat er met de andere varkens gaat gebeuren als de quarantaine wordt opgeheven. "Wetenschappelijk gezien kan het vlees gewoon geconsumeerd worden, er is geen enkel risico. Maar de consument heeft ook andere gevoelens waar we rekening mee moeten houden", aldus Gerard Hauer, de hoogste veterinair van Alberta.

Het varkensbedrijf in de Canadese staat Alberta waar Mexicaanse griep is vastgesteld is eigendom van een Nederlander. Arnold van Ginkel is in 2003 uit Nederland naar Canada verhuisd om daar een varkensbedrijf op te bouwen. "Het was onze droom om hier een bedrijf op te bouwen. Deze droom veranderde in een nachtmerrie toen duidelijk werd dat onze zeugen besmet waren met H1N1", verklaart Van Ginkel tegenover de Canadese pers.

Hij heeft direct de dierenarts gebeld toen de dieren ziekteverschijnselen vertoonden. "Onze eerste zorg was dat het virus niet verder zou verspreiden naar mensen of dieren", aldus Van Ginkel.

Quarantaine

Het bedrijf is sinds 28 april onder quarantaine. Onder normale omstandigheden levert het bedrijf honderd slachtvarkens per week af. Doordat het een gesloten bedrijf is, gaat de biggenproductie op het bedrijf door. Dit leidde ertoe dat op het bedrijf vijfhonderd varkens zijn geruimd uit welzijnsoogpunt. De stallen raakten door de quarantaine overvol. De overige 1.700 varkens blijven op het bedrijf en blijven voorlopig ook in quarantaine. De schade als gevolg van het ruimen zal vergoed worden, zegt Herman Simons van Alberta Pork Council.

Canada werkt aan het opheffen van de importverboden die China en Rusland hebben ingesteld voor Canadees varkensvlees.

Of registreer je om te kunnen reageren.