Redactieblog

CVI: geen reizigers in varkensstal

Weer mensen die mogelijk in contact zijn geweest met het Mexicaanse griepvirus uit de varkensstal.

Dat adviseert viroloog Guus Koch van het Centraal Veterinair Instituut (CVI) van de Wageningen UR.

Hij reageert hiermee op de besmetting van een varkensbedrijf met het H1N1-virus in Canada. De dieren werden besmet door een medewerker die in Mexico was geweest. "De meest waarschijnlijke route waarop varkens besmet raken met het Mexicaanse griepvirus is via mensen. Dat is nu bevestigd. Het is verstandig als varkenshouders extra op hygiëne en bioveiligheid van het bedrijf te letten. Medewerkers of varkenshouders die in Noord- of Midden- Amerika zijn geweest kunnen de eerste dagen na terugkomst beter niet de stal in gaan."

Ook de wereldvoedselorganisatie roept op alert te zijn op griepverschijnselen bij varkens en dit te melden bij instanties. Daarnaast moeten op bedrijven met verschijnselen strikte hygiëneregels in acht worden genomen, waaronder het niet vervoeren van varkens, goederen en mensen, tot de diagnose is gesteld. Op besmette bedrijven zou tot zeven dagen na herstel van het laatste zieke varken geen transport moeten plaatsvinden. Ook kunnen mensen met griepverschijnselen beter niet gaan werken bij de varkens.

De symptomen van de Mexicaanse griep bij varkens lijken niet af te wijken van de normale milde verschijnselen bij varkensinfuenza. Koch hoopt dat het virus niet in Europa komt. "Het zal de markt ontwrichten, ook al is daar op voedselveiligheidgebied geen aanleiding voor. Mensen stellen toch hun eigen criteria voor veilig voedsel."

Lees ook FAO roept varkenshouders op om alert te zijn

Of registreer je om te kunnen reageren.