Redactieblog

228 x bekeken

Britse boeren kunnen EU-steun in euro's krijgen

Britse boeren kunnen er voor kiezen om hun inkomenssteun in euro's te ontvangen.

Aanleiding voor deze keuze is de lage koers van de Britse Pond. Boeren die toeslagrechten willen ontvangen moeten dit uiterlijk deze week melden, net als in Nederland, waarbij de Gecombineerde Opgave voor 15 mei bij Dienst Regelingen moet zijn.

De steun van het Europese landbouwbeleid wordt in Brussel in euro's berekend, waarna op basis van de koers van september een omrekening wordt gemaakt naar Britse Ponden. Afgelopen jaar hebben boeren hun premie uitgekeerd gekregen bij een koers van 79 pence per euro, terwijl de euro enkele maanden later 89 pence waard was. Hiermee hebben de Britse boeren een aanzienlijk nadeel gehad.

Tom Hind, econoom van de National Farmers Union bevestigt dat meer boeren dit jaar kiezen voor het ontvangen van hun premie in euro's.

Of registreer je om te kunnen reageren.