Redactieblog

2 reacties

Beursnotering voor peen op losse schroeven

De beursnotering voor peen staat op losse schroeven. De beurzen die de prijzen noteren hebben bij het Productschap Tuinbouw (PT) om financiering gevraagd voor de beursnoteringen.

Deze aanvraag is voorgelegd aan de gewasgroep peen van LTO Groeiservice. De gewasgroep heeft geen positief advies gegeven. ”We overwegen nu of het voorstel in de sectorcommissie moet worden voorgedragen. Met een negatief advies van de gewasgroep peen zal de commissie het naar verwachting niet honoreren”, aldus een PT-woordvoerder.

De reden waarom er een negatief advies is gegeven voor financiering voor de noteringen is onduidelijk. Geruchten dat het te maken heeft met handelsbelangen worden niet bevestigd. "We moeten het stap voor stap bekijken. We moeten eerst kijken of de fusie van de beurzen van Dronten, Middenmeer en Emmeloord door gaat. Daarna kunnen we pas een advies geven over een financiering", aldus een woordvoerder van LTO Groeiservice.

Woordvoerder Jan Douma van de drie beursverenigingen vindt het een slechte ontwikkeling dat de beursnotering dreigt te verdwijnen. "Het verbaast me zeer dat na een notering van twaalf jaar er een einde aan zou komen. De teler heeft hierdoor totaal geen inzicht meer in de prijsvorming van peen, omdat deze prijs niet op andere beurzen wordt genoteerd. Maar als de teler het niet wil, zullen wij niet noteren."

Bij de beursvereniging geldt een nieuwe systematiek. Het uitgangspunt is dat de noteringen een gezamenlijk belang is voor de hele sector. De financiering van deze noteringen wordt gedaan door het daarvoor verantwoordelijke productschap. In het geval van peen is dat het PT. De beursnoteringen voor uien en aardappelen zijn niet in gevaar. De financiering voor deze noteringen is via het Productschap Akkerbouw vrijwel rond.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  adrie

  werkelijk ongelooflijk dat peennnoteringen worden afgeschaft!
  goede noteringen van groot belang voor ons telers.
  wat zijn argumenten van gewasgroep peen?graag reaktie!

 • no-profile-image

  hotmail

  Dat komt om de beurzen samen laten werken.Geen fusie dus,zo raken er alleen maar meer noteringen van tafel.
  Deze zijn heel belangrijk vooe de telers

Of registreer je om te kunnen reageren.