Redactieblog

231 x bekeken

BMC Moerdijk draait beter

De pluimveemestverbrandingscentrale BMC Moerdijk loopt op dit moment beter dan enkele maanden geleden.

Dat zegt Manager Freddy Meesters van de centrale. Door slechte kwaliteit van de pluimveemest kon de centrale de afgelopen maanden slechts op beperkte schaal draaien.

"De kwaliteit van de aangevoerde pluimveemest is inmiddels verbeterd. Ook wordt er meer mest aangeleverd", aldus Meesters. Of dit het gevolg is van het premiestelsel dat coöperatie DEP heeft ingevoerd voor pluimveemest van goede kwaliteit kan Meesters niet zeggen. "Het zal zeker meespelen, maar ik kan niet zeggen dat dit de enige oorzaak is van de aanvoer van betere mest. De weersomstandigheden spelen ook een rol." Dat bevestigt ook Cor Munsters van DEP. "Het premiestelsel dat is ingevoerd voor het aanleveren van betere kwaliteit pluimveemest werkt. Maar tegelijkertijd moeten we zeggen dat in zomerperiode de pluimveemest altijd van een betere kwaliteit is, omdat de mest makkelijker droogt dan in de winterperiode."

Betere mest

De centrale draait inmiddels bijna volcontinue. Munsters benadrukt dat het project er daarmee nog niet is. "We moeten zien dat de kwaliteit van de mest die nu wordt aangeleverd ook in de winterperiode gerealiseerd kan worden. Met de premie die pluimveehouders krijgen, worden de kosten die het extra drogen van de mest met zich mee brengt volledig vergoed", aldus Munsters. De kosten van de premie worden betaald door alle aandeelhouders van het bedrijf. "Het wordt betaald uit de rendementen. Als er betere mest wordt aangeleverd wordt er meer stroom geproduceerd, waardoor er ook meer inkomsten zijn."

Of registreer je om te kunnen reageren.