Redactieblog

299 x bekeken

Aanpak dierziekte exporteren

De Nederlandse wijze van dierziektebestrijding is beter en goedkoper dan de methode in omringende landen.

Dat zegt Anton Pijpers. Hij pleit ervoor om deze kennis internationaal beter te benutten. "De dierziektenbestrijding in Europa kan veel efficiënter. Nederland heeft veel expertise op het gebied van dieziektebestrijding. Die hebben we door de uitbraken van MZK en vogelpest wel door schade en schande opgedaan, maar deze kennis zou in heel Europa heel efficiënt ingezet kunnen worden, aldus de nieuwe decaan van de Faculteit Diergeneeskunde in Utrecht.

Pijpers pleit voor een soort Europese brandweer die in actie komt bij een uitbraak van een dierziekte. "Hiervoor moeten de beste experts uit alle landen ingezet kunnen worden." De decaan voorziet dat deze dierziekte-brandweer wordt aangestuurd door de Europese Commissie, zodat eventuele handelsbelangen van individuele lidstaten geen rol spelen. "Bovendien is de wereldmarkt zo ingericht dat het voor alle lidstaten in Europa van groot belang is dat Europa dierziekte-vrij is."

Hoewel er vooral voordelen lijken te zijn, stuit het plan op één probleem. "Landelijke overheden willen dierziektebestrijding binnen hun landsgrenzen houden. Het diergezondheidsbeleid is cultureel bepalend voor landen", aldus Pijpers.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.