Redactieblog

842 x bekeken 23 reacties

AID gaat veebedrijf zonder wasplaats beboeten

Veehouders met tien of meer evenhoevige dieren op het bedrijf zonder deugdelijke wasplaats voor veewagens kunnen hiervoor in de tweede helft van dit jaar beboet worden.

De AID controleert dit jaar actief op de aanwezigheid van wasplaatsen op bedrijven. De wasplaatsen moeten voorzien zijn van een vloeistofdichte vloer en er moet een goede afvoer zijn naar de afvoerput. Doel van de wasplaats is dat veewagens die dieren aanvoeren kunnen reinigen en ontsmetten op het bedrijf. Deze regelgeving is dit jaar opgenomen in de Regelgeving preventie dierziekten.

De AID controleert de wasplaatsen sinds januari in de reguliere controle. Vanaf de tweede helft van dit jaar kan er ook proces-verbaal uitgedeeld worden.

LTO Nederland pleit voor een ontheffing voor deze regeling voor bedrijven die geen dieren aanvoeren. De belangenorganisatie is hiervoor in onderhandeling met het ministerie van landbouw.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  boer

  Ik word doodziek van al die zeurende boeren en boerrinnen hier. Zijn we de MKZ weer vergeten ??? Blijkbaar wel. Tijdens de MKZ op de veluwe waren het alleen melkveebedrijven die besmet waren en geen varkenshouders en waarom ?? Dat weet U zelf wel..... De AID moet keihard optreden bij boeren (varkens en koeien) die de preventiemaatregele aan hun laars lappen. En ja dat kost geld, maar hoeveel heeft die MKZ uitbraak ook alweer gekost ?? Boeren die zulke domme opmerkingen hier maken (oa Gert en helemaal "boerin)" zijn een gevaar voor de agrarische sector. En als ze beginnen dat zoiets niet te betalen is dat is het beste dat je maar stop met je bedrijf. Als je zulke minimale kosten niet kunt opbrenegen heb je toch geen toekomst. En zulke knoeiers hebben we echt niet nodig in de sector.

 • no-profile-image

  veehouder

  En weer een regeltje voor in het grote Sprookjesboek van onze heren van de A.I.D. Ga toch Krassen.......

 • no-profile-image

  Guus

  heeft de aid soms een hekel aan boeren?
  want met al die regels kun ze straaks wel iets vinden wat niet met hun ideeen overeen komt.
  en wat maakt het eigenlijk uit war zo'n wagen schoongespoten wordt de meeste boeren hebben al zo weinig geld en wat ze hebben proberen ze te gebruiken om een keer iets leuks te doen.
  Dus daar gaat weer dat dagje uit met de kinderen.
  maar eigenlijk koet de overheid betalen vioor zo'n wasplaats want zij vinden het nodig.
  Wie wat wil moet er voor betalen
  KUT A.I.D. grrrrrr

 • no-profile-image

  boer

  Goede zaak. Blijkbaar zijn de melkveehouders de MKZ weer vergeten en rommeld men weer heel wat af. Hygine is en blijf belangrijk !! Dat lto tegen is verbaasd mij heel erg. Bij het IKB voor varkens was men hier een enorme voorstander van, maar nu het verplicht wordt bij de melkveehouders is men ineens tegen ?????? Natuurlijk is het alleen de vraag of het verplicht dient te zijn als men geen vee aanvoerd, maar als men wel aanvoerd dient elke agrariers dit gewoon voor elkaar te hebben !! En niet zeuren dat als in het weiland aangevoerd wordt wat dan ?? Dit is een flauwe kul agrument en bewijs dat die boerin niet begrijp waarom dit verlicht is. Dit zijn de gevarlijkste boeren en voor deze moeten wij bang zijn in tijden van dierziektes. De chaufeur moet gewoon die wagen fatsoenlijk schoon kunnen maken, zodat de volgende boer een schone vrachtwagen krijgt. Dierziektes moeten we koste wat het kost bestrijden en daar hoort een goede spoelplaats ook bij. Als men dit niet begrijpt dan hoop ik dat die boete hoog genoeg is zodat men hiervan zal leren.

 • no-profile-image

  Johan

  Tsja voor bedrijven die veel dieren aanvoeren vind ik dit een vrij logische regel. Verder hoop ik dat LTO succes heeft bij het ministerie. Bedrijven die nooit dieren aanvoeren moeten toch voor een ontheffing in aanmerking kunnen komen lijkt me.

 • no-profile-image

  boerin zonder wasplaats

  Als de dieren op het weiland gelost worden, hoe moet je dan ontsmetten?
  Nutsvoorzieningen zijn niet aanwezig.
  Mag je op de openbare weg de veewagen schoonspuiten, zodat het water in het riool loopt?Laten ze hierover maar een folder versturen aan alle veehouders, en hoe zit het met de mensen die geen bedrijf heben maar wel 11 schapen en die ook gen UBN nummer hebben.

 • no-profile-image

  lineke

  Guus let een beetje op je woorden, doordat sommige mensen alles aan de laars lappen is de A.I.D. wel noodzakelijk.

 • no-profile-image

  boer

  @ boer Cees, je hebt gelijk. In de varkenshouderij is het al lang geen item meer. Sinds 1997 verplicht en geborgd via ikb. Maar ja, de melkveehouderij loopt overal 10 jaar achteraan in Nederland. Opstelling van LTO is minimaal raar te noemen. Er moet schijnbaar eerst weer iets gebeuren.

 • no-profile-image

  Chris

  Tijdens een dierziektecrisis zoals MKZ is er toch een standstill? Dan is die wasplaats ook niet meer nodig.
  Ziektes worden vooral door de dieren zelf meegenomen. De wasplaats biedt schijnveiligheid. Zeker voor de hobbyhouder die in zijn veewagentje alleen eigen dieren vervoert.

 • no-profile-image

  Grensboerke

  Als het gesleep met al dat levende vee eens afgelopen zou, dan waren deze onzinnige maatregelen ook niet nodig.
  En Cees, daarom brak MKZ zeer waarschijnlijk op de Veluwe uit!
  Gert heeft inderdaad gelijk, weer een ambtenaren idee, die geen idee hebben wat de sector wel en niet nodig heeft.

 • no-profile-image

  gert

  Straks elke boer een autowasserette,de veeauto,de melkauto,de bulkauto,de dierenarts, de klauwbekapper,de inseminator,de vertegenwoordigers,de veehandelaars,de monteurs,de loonwerkers iedereen zijn voertuig wassen,wat doet de AID met zijn auto als hij bij een boer is geweest ?

 • no-profile-image

  Wel wassen

  Alle vrachtwagens die dieren aanvoeren bij ons (ca. 40 a 50 auto's per jaar) krijgen het aanbod om te wassen. Hiervoor staat altijd een hogedrukreiniger en handgereedschap startklaar. Een redelijk deel maakt hiervan gebruik. Helaas is de vloer vd wasplaats niet vloeistof dicht, maarja, de mest uit een veewagen mag(?) ook zo weglopen. Die lekvloeistof, dat is toch peanuts?

 • no-profile-image

  Boerin

  De zo-veel-ste nieuwe regel, zoals altijd op kosten van de boer, ingegeven door het idee dat je alles moet kunnen beheersen, uit angst voor ziekte:.... daar word je pas doodziek van.

 • no-profile-image

  gert

  komen ze met deze regel aan ,7 jaar na de MKZ

 • no-profile-image

  hup aan

  Echt heel sneu die opmerkingen van die melkveeboertjes. Gert, dat geeft dus aan dat de melkveesector 7 jaar achter loopt in dierpreventie, te zot voor woorden toch ?? Chris, op jou opmerking ga ik helemaal niet in, geeft wel aan dat je het echt niet begrijpt. Ik wist niet dat er zoveel domme melkveeboertjes waren die dierziektes helemaal niets kan schelen. Ik hoop dat de AID zulke smeerkezen keihard aanpakt en deze knoeier uitsluiten van vergoeding als er daadwerkelijk iets uitbreekt en al hun dieren moeten geruimd worden. En dan niet weer met die krokkedillentranen aan komen, want als je echt om vee geeft dan zorg je er maximaal voor dat ze minimale kans op ziektes krijgen en een wasplaats (alleen bij aanvoer, dus dat heeft Geen Wasplaats goed) kan hier heel goed helpen dat het virus niet van bedrijf naar bedrijf gaat

 • no-profile-image

  geen

  Hup aan de slag, dat is goed voor die veehouders die vee aanvoeren op het bedrijf! Op mijn bedrijf is er geen aanvoer (door eigen aanfok) van vee geweest afgelopen 30 jaar! Wel afvoer, maar daar is geen wasplaats voor nodig! Aanleg van een wasplaats zou voor mij dus weggegooid geld zijn omdat het domweg niet gebruikt gaat worden! Je gaat toch ook geen auto aanschaffen wanneer je geen rijbewijs hebt!!

 • no-profile-image

  hup aan de

  Boer Cees heeft helemaal gelijk. Alles moet er gebeuren om ziektes buiten de deur te houden. Ben benieuwd wat een smeerboel het bij gert is.....

 • no-profile-image

  Wilbert Strijk

  Ga nou eerst eens zorgen dat wasplaatsen bij slachterijen goed voor elkaar zijn. Daar moet je vaak met een waterslangetje de wagen uitspuiten, schoonmaken kan je het niet noemen!! Laat de aid daarna maar weer andere onzin regels bedenken. Ze draaien in Nederland echt helemaal door.
  Ga eens voorzichtig in het buitenland kijken, daar staan ze je echt verbaast aan te kijken als ze horen hoe idioot ze hier zijn!!

 • no-profile-image

  lege auto

  een goede zaak! iedere boer wil altijd een schone auto hebben om te laden. maar schoonmaken? ho maar! dan is het merendeel niet thuis. daar komt nu terecht een einde aan. na lossen is het gewoon verplicht de auto schoon te maken.

 • no-profile-image

  AID

  Vloeistofdichte vloer etc. t mag wat kosten.. Wat is de volgende stap? Een snackmuur zodat de chauffeurs hun balletje mayo bij elke boer kunnen krijgen om wakker te blijven?

  Straks ligt de vloer er en geen chauffeur die er gebruik van maakt.

  Speltip 9: weet wanneer je moet stoppen

 • no-profile-image

  gert

  je reinste bezigheidstherapie,zo hou je de ambtenaren aan het werk

 • no-profile-image

  Chris

  Een citaat uit een VWA rapport dat in december 2008 openbaar is gemaakt: "De belangrijkste risico’s voor de diergezondheid (oftewel de kans op uitbraken van
  besmettelijke dierziekten) zitten vooral bij de internationale handel in levende dieren. Niet alleen de invoer van dieren uit andere landen vormt een risico, ook de transportmiddelen die gebruikt worden voor de export van Nederlandse dieren kunnen ziektekiemen mee terugnemen. "
  Daarom moet ik als hobbyist met een paar schapen, die niets importeert of exporteert, een wasplaats hebben. Ik zou niet weten hoe dat moet. Ik woon in een flat en heb mijn dieren in een natuurgebied lopen.

 • no-profile-image

  T.Rittersbeek

  De regelgeving is opgenomen in de Regelgeving m.b.t. preventie dierziekten. Niet de AID maar de door U gekozen overheid in samenspraak met de sector maakt de regels. De AID is aangewezen voor de handhaving. Boeren en boerinnen jullie zijn dus aan het verkeerde adres als jullie moeite hebben met de regels en hierop naar de AID toe ageren middels dit medium.
  Ton uit Brabant

Laad alle reacties (19)

Of registreer je om te kunnen reageren.