Redactieblog

224 x bekeken

Voorjaarskriebels

Wat is er mooier dan het voorjaar. Vooral deze Pasen. Het stemde me mild. Het gras schoot de grond uit, de koeien in de wei. Wat een feest!

Het is net alsof iedereen wat optimistischer wordt. De directeur van zuivelkoepel NZO, de heer Pette, verwacht dat de zuivelmarkt gaat aantrekken en dat de melkprijs wel eens snel omhoog kan gaan.

Europarlementariër Mulder, liberaal in hart en nieren, pleit voor een vangnet om diepe prijsdalen op de zuivelmarkt te overleven. Pette denkt dat dit niet persé door de politiek behoeft te worden gedaan. Zuivelindustrie, belangenorganisaties en boeren kunnen dat ook privaat doen.

Een interessante gedachte. Ik zou me kunnen voorstellen dat de zuivelindustrie aan de kraan van de melkaanvoer zit. In slechte tijden minder melk afnemen, of melkpoeder maken, in goede tijden de aanvoer stimuleren. Vorig jaar hebben we laten zien dat we in staat zijn zo maar procenten meer te melken. De melkkoeien wat langer aanhouden en klaar is kees. Wel moeten we dan samen een fonds vormen om degenen, die minder leveren, schadeloos te stellen. Of het overschot aan melkpoeder wegwerken.

Zo tekent zich in het voorjaar perspectief af. Komt vast door de vlinders in vele buiken en het ontluikende groen. Zogezegd, het maakt me mild. Ik heb zelfs waardering voor Sieta van Keimpema, die deze dagen met haar volgelingen demonstreert met koeien in Den Haag. Het zou niet mijn ding zijn, ik ben het oneens met haar visie, maar je moet het maar doen. Daarom hulde voor degenen, die actief de aandacht vestigen op de problematiek.

Of registreer je om te kunnen reageren.