220 x bekeken 3 reacties

Verburg: zelf beslissen over transgene teelt

Europese lidstaten moeten de bevoegdheid krijgen zelf te beslissen of zij transgene gewassen willen telen.

Landbouwminister Gerda Verburg hoopt dat Brussel de regels hiervoor binnen een jaar wijzigt, zo schrijft zij in een brief aan de Tweede Kamer.

Nu kunnen lidstaten de teelt van toegelaten transgene gewassen binnen hun grenzen alleen verbieden als nieuwe gegevens wijzen op risico’s voor mens, dier en milieu. Veel landen gebruiken dit voorschrift om ook bij sociaal-economische en ethische bezwaren een uitzonderingpositie te krijgen. Het huidige beleid is daarom onhoudbaar, vindt Verburg.

De minister heeft een werkgroep opgericht die zowel bij de Europese Commissie als bij de verschillende lidstaten gaat aandringen op een snelle wijziging van de regelgeving. Tot die tijd houdt Nederland vast aan de huidige voorschriften.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  dirk van vliet

  zoals altijd en met zoveel dingen moet je de berijdheid hebben om de dingen van meerdere kanten te bekijken. hier in brazilie is er na veel politiek getouwtrek de teeld van transgene gewassen (gedeeltelijk) toegelaten . soja roundup-ready kan heel interresant zijn (kosten besparing en ook het millieu is er mee gediend,omdat glifosaat veel minder schadelijk is dan de selectieve onkruidbestrijdings middellen. maar heeft ook zijn keerzijde;in het zuiden van brazilie waar al wel langer (illegaal) wat RR-soja is geteeld bestaan al wel resistente onkruiden die zelfs van 20 liter roundup niet meer doodgaan. ander voorbeeld;elk jaar dat er voorbij gaat moeten we meer bespuitingen met insecticiden tegen rupsen in mais doen, er is inmiddels een transgene mais waar geen rupsen inkomen , blijft de vraag hoe lang het duurt eer de rupsen zich hier weer voor aanpassen en ook is nog niet bekend of er alwel voldoende mais rassen bestaan voor de vele verschillende omstandigheden die er nu eenmaal in het inmense brazilie bestaan

 • no-profile-image

  gli

  Marktgericht produceren. En als dit met transgene gewassen kan dan hebben we het natuurlijk helemaal niet meer over bepaalde risico's?
  Welnee!

 • no-profile-image

  Wieteke van Dort

  Waar zijn we nou mee bezig? Niemand wil transgene gewassen. Talloze wetenschappers waarschuwen tegen de ongewenste effecten. En van onze belastingcenten wordt er maar doorgeëxperimenteerd. De boeren worden door de multinationals om de tuin geleid. Wees wijs mensen en zeg NEE tegen transgene gewassen!

Of registreer je om te kunnen reageren.