246 x bekeken 9 reacties

Uitbetaling toeslagen niet eerder

De bedrijfstoeslagen mogen niet vóór 1 december worden uitgekeerd.

Dat heeft eurocommissaris Mariann Fischer Boel gisteren tijdens de landbouwraad in Luxemburg gezegd naar aanleiding van het Nederlandse verzoek de betaling dit jaar te vervroegen. Landbouwminister Gerda Verburg had hierom gevraagd om de benaderde financiële situatie waarin veel melkveehouders verkeren enigszins te verlichten.

Fischer Boel ziet een vervroegde uitbetaling echter niet zitten. Zij zegt dat dit in strijd is met Europese regelgeving. Voorschotten zijn wel toegestaan, maar daar voelt Verburg niets voor; dat geeft extra uitvoeringslasten.

LTO is teleurgesteld. De organisatie heeft er verschillende keren op aangedrongen de uitbetaling te vervroegen. Volgens voorzitter Siem Jan Schenk van de vakgroep melkveehouderij is het argument van Fischer Boel weinig steekhoudend. ”Zij stelt dat dit niet is toegestaan”, zegt hij. ”Maar de eurocommissaris maakt de regels zelf.” Schenk hoopt dat de Tweede Kamer Verburg zal dwingen alsnog met voorschotten te gaan werken.

Duitsland en Frankrijk vroegen tijdens de bijeenkomst om nieuwe steunmaatregelen voor melkvee- en varkenshouders. Ook daar was Fischer Boel niet voor te porren. Zij wees erop dat zij ter ondersteuning van de melkprijs al maatregelen heeft genomen, zoals de invoering van exportsubsidies. Voor varkensvlees vindt zij ingrijpen nu niet nodig, omdat de prijs zich door een afname van de productie aan het stabiliseren is.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Graats

  Wij melkveehouders zouden graag zonder subsidie willen kunnen produceren. Doordat de EU o.a. haar melkveehouders financieel ondersteund, kan zij deze goedkoop voedsel laten produceren opdat haar burgers er weinig meer voor hoeven te betalen. Verder is steun aan boeren welke op de wereldmarkt moeten concurreren gerechtvaardigd. Ze moeten daar immers de concurrentie aan met boeren welke eveneens door hun land financieel worden ondersteund. Nu doet zich echter de situatie voor dat de melkveehouders door een verminderde vraag van zuivel en/of (kip/ei-discussie) te veel productie, elkaar mondiaal kapot concurreren. Naast o.a. de ethische vraag of je zo met de productie van een product voor de eerste levensbehoefte mag omgaan, is hierbij geen rekening gehouden met de ongelijke productievoorwaarden waaraan melkveehouders zich mondiaal aan moeten voldoen. Dat onrecht kunnen de melkveehouders nu eindelijk middels het Milk Marketing Plan beslechten.

 • no-profile-image

  Graats

  Kalverhouder en Melkboer: Wanneer jullie vee ziek wordt, hopen jullie dus dat het vee van jullie collega’s ook ziek wordt. Niet erg sociaal. Daarbij ook nog eens erg kortzichtig. Het zou in deze juist wijs zijn om te proberen te ontdekken waarom het vee van die collega’s niet ziek is geworden. M.a.w. wanneer de melkveesector een methode ontwikkeld waardoor zij met inachtneming van de aan haar opgelegde productievoorwaarden haar eigen broek op kan houden:
  http://www.milkmarketingplan.com/
  dan zouden jullie dat volmondig kunnen steunen zodat deze op termijn ook in jullie eigen sector toegepast zou kunnen worden.

 • no-profile-image

  adje

  melkveehouders moeten niet zo zeuren
  ze slokken al 800 miljoen per jaar aan subsidie op

 • no-profile-image

  dirk

  Dus toch een nederlaag voor schenk en zijn lto Zo zie je maar

 • no-profile-image

  melkboer

  Heelgoed kalverhouder, je hebt groot gelijk!! Als je iets naar rechts kijkt op deze pagina zie je staan `melkquotum €0,50 in de plus`,dus er zijn nog steeds boeren die te veel verdienen en quotum kopen!!!!!!!

 • no-profile-image

  JB

  premie bedrijftoeslagen direct afschaffen

 • no-profile-image

  kalverhouder

  Maar beter zo. Als het in de melkveehouderij slecht gaat, moet er opeens van alles veranderen om ze maar overeind te houden. Het wordt tijd dat die koeienboeren zelf eens ondernemer worden. Als de prijzen in de intensieve veehouderij slecht zijn hoor je niemand, daar worden deze acties echt niet voor gedaan. Zelf knokken om boven water te blijven en goed op je kostprijs letten. Het wordt tijd dat de melkveehouderij dit ook gaat leren. En niet gelijk overal klagen dat het zo slecht is. Let eerst eens op je eigen kostprijs en verzin wat om die te verlagen.

 • no-profile-image

  gert

  was te verwachten,boeren hebben weinig te verwachten van de EU, behalve veel regels

 • no-profile-image

  Graats

  Misschien is deze opstelling van Mariann Fischer Boel maar beter zo. Voor wie nog enige steun betreffende deze schandalige melkprijs van haar verwachtte, die weet nu dat zij een melkprijs van 20 cent prima en concurrentiewaardig vind.
  Voor wie het daar niet mee eens is heeft nu de mogelijkheid zijn eigen waarden te handhaven. Geef je melk niet meer onvoorwaardelijk weg, maar verkoop deze voor een eerlijke 53 cent aan het “Milk Marketing Plan” :

  http://www.milkmarketingplan.com/

  Ik heb me reeds aangemeld!

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.