341 x bekeken 12 reacties

Toch kortere uitrijperioden

De termijnen voor het uitrijden van mest worden vooralsnog toch bekort.

Een meerderheid van de Tweede Kamer is tegen de voorstellen van landbouwminister Gerda Verburg, maar verschilt onderling van mening over de oplossing.

CDA en VVD vinden dat de bestaande uitrijperioden moeten worden gehandhaafd. De twee fracties probeerden Verburg hier per motie toe te dwingen, maar deze werd donderdagavond weggestemd; alleen SGP, PVV en Rita Verdonk verleenden steun.

De PvdA had het voorstel aan een meerderheid kunnen helpen, maar volgens Harm Evert Waalkens van die partij is het plan te rigoureus. Het instandhouden van de bestaande uitrijperioden is voor Brussel waarschijnlijk niet acceptabel, waarmee verlening van de derogatie in gevaar zou kunnen komen.

Verschuiving periode

Waalkens had daarom een eigen motie ingediend, die oproept tot een verschuiving van de voorgestelde uitrijperiode voor zand- en lössgronden. Een wijziging van de tekst op het laatste moment kon echter niet op tijd voor de stemming worden doorgevoerd, waardoor hij deze heeft aangehouden. Na het meireces dient Waalkens de motie alsnog in.

Het voorstel van CDA’er Ger Koopmans om de voorgeschreven diepte voor het meten van nitraat aan te passen, werd wel door een meerderheid gesteund. Hoewel de ministers Gerda Verburg (landbouw) en Jacqueline Cramer (vrom) bij herhaling hebben aangegeven dat het meten op een meter diepte de beste resultaten geeft, wil de Tweede Kamer dat er tussen de tweede en vijfde meter wordt gemeten.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  minasweigeraar

  Zo is het de jong. Uitspoeling van nitraat naar dieper grondwater is een noodzakelijk en natuurlijk proces dat voorkomt dat planten voor hen giftige stoffen op kunnen nemen zoals aluminium, ijzer e.d. Deze stoffen worden m.b.v. nitraat afgevoerd. Em verder moeten alle IA - balkende adviseurs van de overheid hun werk eens (laten)controleren. Dan kan het faillesement van het rekenonderwijs misschien weer ongedaan worden gemaakt.

 • no-profile-image

  anne

  kan iemand mij uitleggen waarom meetdiepte van belang als toch heel nederland als nitraatgevoelig is aangemerkt. Ongeacht de uitkomst van de meting zit je aan de 170 kg (250 ) vast. Ik heb de indruk dat die meetdiepte een populistische non-discussie is

 • no-profile-image

  popie jopie

  dit noemt men een demoncratie !!!!
  de meerderheid tegen en toch doorgaan !!!!
  Ik noem dit dictatuur !!!!
  Doe een referendum , kijk naar de diverse sectoren , pijl bij je leden !!!
  Dit is koude sanering intensieve veehouderij en het wordt onmogelijk voor akkerbouw nog mest af te nemen

 • no-profile-image

  de Jong

  Het is een slechte zaak als je gedwongen word te veel mest in een te korte periode uit te rijden .Dat werkt juist uitspoeling in de hand. De verhoogde uitspoeling zal later weer aangegrepen worden om het mestbeleid nog verder aan te scherpen denk ik. Men denkt dat de uitspoeling in de herfst plaat vindt vanuit de landbouw maar dat is niet juist . De werkelijke oorzaak is met name bladval,zaden en afstervende planten. Deze verteringsprocessen vanuit de natuur zelf verijken het oppervlakte water met mineralen.

 • no-profile-image

  gert

  Veel gekissebis in de Tweede Kamer,waarvan de boer weer de dupe wordt

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Ger, mijn complimenten.

 • no-profile-image

  gert

  leuker kunnen ze het niet maken,streng,strenger ,strengst ,veel regels produceren

 • no-profile-image

  bakkers

  kunnen we weer wat extra beuren voor de mest

 • no-profile-image

  boerin

  Op de laboratorium-school is 1 van de eerste belangrijke lessen. Wil je iets vergelijken; dan zul je het met dezelfde meetmethode moeten doen. Anders zit je appels met peren te vergelijken. DAT is wat er de laatste tientallen jaren op Europees-nivo is gebeurd. Er is een probleem bestreden, wat er misschien helemaal niet is. Grondwater haal je diep uit de grond voor waterwinning. Niet tussen de graswortels vandaan. Waarom meet je dan in Nederland tussen de graswortels ??? Precies omdat dat goedkoper monster-nemen is.

 • no-profile-image

  jos

  Ger haden we beter kunnen hebben als minister.

 • no-profile-image

  Margje

  Zo zijn ze toch al jaren bezig om de producenten van het goeie voedsel de nek om te draaien want het is al jaren geleden dat er ergens een rapport in een lade van een bureau ligt waar in stond dat de weilanden nodig meer natuurlijke meststoffen nodig hadden in plaats van al
  die kunstmest alleen daar werd niets meegedaan want stel je toch voor dat je toe moet geven dat je er naast zat en de boer moest alles maar slikken maar ze vergeten dat als al het voedsel uit het
  buitenland komt dat ze dan helemaal niet meer weten wat of ze te eten krijgen

 • no-profile-image

  dirk

  Al werd de uitrijtermijn van 1 april tot 10 april en de rest van het jaar niet dan nog slikt men hier alles als zoete koek!Men ging snel over tot putten en silo`s bouwen en nog meer en bredere injecteurs aanschaffen!Boeren zijn de weerbaarheid al jaren kwijt!

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.