Redactieblog

388 x bekeken

Tijdelijk geen blauwtongvaccin beschikbaar

Er is op dit moment geen vaccin beschikbaar tegen blauwtong.

Dat blijkt uit informatie van het Ministerie van Landbouw. De voorraad vaccin van Intervet Schering Plough die het ministerie van landbouw vorig jaar heeft ingekocht is op. Dit betekent dat er op dit moment geen vaccin tegen blauwtong beschikbaar is, met uitzondering van de eventuele voorraden van dierenartsen.

"Inmiddels is het vaccin van Merial (BTV PUR 8) geregistreerd. Het vaccin van Merial komt al heel snel beschikbaar op de Nederlandse markt. Hoogst waarschijnlijk kunnen dierenartsen het vaccin vanaf 11 mei bestellen", aldus een woordvoerder van LNV. Intervet Schering Plough heeft een aanvraag voor de Europese toelating van het blauwtongvaccin ingediend. Voorlopig geldt in Nederland voor dit vaccin een tijdelijke toelating tot 1 juli.

De vaccinatie tegen blauwtong moet dit jaar door de veehouder zelf betaald worden en gebeurt op vrijwillige basis. Het ministerie van landbouw adviseert veehouders hun dieren voor juni van dit jaar te vaccineren.

De knuttenvrije periode in Nederland is vandaag opgeheven. Knutten zijn kleine muggen die blauwtong kunnen verspreiden. Het beëindigen van de knuttenvrije periode heeft alleen gevolgen voor de export van fok- en gebruiksdieren naar blauwtongvrije gebieden. Deze dieren moeten in isolatie worden gehouden en met insectenwerende middelen worden behandeld.

Of registreer je om te kunnen reageren.