Redactieblog

454 x bekeken

Subsidie voor project verwerken digestaat

De provincie Friesland stelt 200.000 euro subsidie beschikbaar voor een project waarbij vloeibare kunstmest wordt geproduceerd uit digestaat.

De subsidie is bedoeld om een techniek verder uit te werken die kan worden toegepast bij zowel vergisters op boerderijen als bij vergisters van industriële omvang.

In het project wordt de digestaat van de vergister van Omrin bij Oudehaske door middel van recompressie in te dikken tot vloeibare kunstmest. Deze nieuwe techniek is ontwikkeld door Convex uit Dearsum. "Het is een methode waarbij we water verdampen uit de digestaat, waarbij de energie die hierbij vrij komt in het systeem blijft. Hierdoor kunnen we zes tot tien keer meer verdampen dan bij eenzelfde hoeveelheid energie op de de traditionele manier", legt Gert Jan Zanstra van Convex uit. De ammonia uit de digestaat lost hierbij op in de waterdamp die vrij komt. "En daar hebben we een slimme manier voor om dit er weer uit te halen, zodat we een vloeibare kunstmest kunnen maken.”

Aqua Explorer uit Leeuwarden gaat het systeem wereldwijd te vermarkten. Het project doet niet mee aan de pilot voor kunstmestvervangers van het ministerie van landbouw.

Of registreer je om te kunnen reageren.