Redactieblog

377 x bekeken 1 reactie

Schotten kraken Nederlandse blauwtongtoezicht

De Schotse National Farmers Union (NFUS) heeft zware kritiek op de Nederlandse blauwtongcontroles bij de uitvoer van vee.

”Als Nederland faalt om bestaande controles op blauwtong uit te voeren, onderstreept dat de noodzaak voor scherpere Europese regels die Schotland beschermen tegen deze ziekte,” zegt vice-voorzitter Nigel Miller.

De kritiek volgt op de ophef rondom twee Nederlandse vaarzen, die bestemd waren voor een boer in Ierland en met vier andere waren verscheept via de Schotse veerhaven Stranraer. Bij aankomst werden ze teruggestuurd omdat ze drachtig waren, voordat ze tegen BT zijn gevaccineerd. De twee koeien staan nu op een Schotse boerderij. Schotland wil dat de dieren zo snel mogelijk naar Nederland gaan.

De Nederlandse VWA bevestigt dat zij runderen voor export controleert en dat hierbij ook het moment van vaccinatie en inseminatie wordt gecontroleerd. ”We hebben over deze zaak geen officiële klacht ontvangen”, aldus een woordvoerder.

Eén reactie

  • no-profile-image

    gj

    Het is overal hetzelfde: de pot verwijt de ketel.
    Hoe zat het ook alweer met wat Nederland vond van de britse import kalveren?
    Boontje komt dus om zijn loontje.

Of registreer je om te kunnen reageren.