Premies in 2012 ontkoppeld

Alle premies die de Nederlandse agrarische sector uit Brussel ontvangt, moeten in 2012 zijn ontkoppeld.

Voor de slachtpremies voor kalveren en runderen valt het doek al volgend jaar.

Vorig jaar sloeg Eurocommissaris Mariann Fischer Boel de piketpalen voor het nieuwe subsidiebeleid van de EU. Binnen die kaders konden de lidstaten hun eigen keuzes maken. Minister Gerda Verburg heeft dit nu gedaan; zij presenteert haar plannen vanochtend in Warmond.
Verburg wil dat de evenwichtspremie voor zetmeelaardappelen en de verwerkingssteun voor vlas en vezelhennep op 1 juli 2012 volledig zijn ontkoppeld. Voor de verwerkingssteun voor gedroogde voedergewassen geldt als deadline 1 april van dat jaar.

Hoewel Brussel toestaat dat ook de slachtpremies pas in 2012 worden opgenomen in het toeslagrechtensysteem, wil Verburg dat al het komende jaar doen. De aardappelzetmeelsteun wordt wel pas in 2012 ontkoppeld.

Modulatiegelden

Daarnaast stelt Verburg voor de extra modulatiegelden te besteden aan akkerrandenbeheer, waterkwaliteit, milieu, innovatie en hernieuwbare energie. Tevens reserveert zij 10 miljoen voor een hectarevergoeding voor bijzondere gebieden zoals de Friese Wouden en het Westerkwartier.

Een deel van de inkomenssteun wordt vanaf volgend jaar voor maatschappelijke doelen gebruikt. Het betreft onder meer duurzame stallen, een weersverzekering en I&R voor schapen en geiten. Verburg financiert dit uit niet verzilverde toeslagrechten.

Zie ook:
Verburg wil ervaring opdoen met gerichte hectaresteun

Ontkoppeling kalverpremie afgesproken met Frankrijk

LTO positief over Verburgs EU-pakket

Of registreer je om te kunnen reageren.