318 x bekeken 3 reacties

Politici eten volgend jaar veel meer biologisch

In de kantines van het rijk moet volgend jaar minstens 40 procent van het assortiment biologisch zijn.

Vandaag presenteerde een door het kabinet opgerichte werkgroep de criteria voor duurzaam inkopen. Volgens voorzitter Siep Eilander kunnen die eisen snel worden opgeschroefd.

Om het goede voorbeeld te geven aan consumenten en bedrijfsleven wil milieuminister Jacqueline Cramer dat alle aankopen die de rijksoverheid vanaf volgend jaar doet duurzaam zijn. Later gaat dit ook gelden voor provincies, gemeenten en waterschappen. De normen die Eilander voor tachtig productgroepen heeft opgesteld, naast catering ook voor onder meer energie, vervoer en gebouwen, zijn hierbij leidend.

Volgens de werkgroepvoorzitter leveren zijn criteria geen problemen op voor het bedrijfsleven. Hij denkt dat de primaire landbouw en voedingsmiddelenindustrie gemakkelijk aan de eis van 40 procent biologisch kunnen voldoen. Meer zit er echter op dit moment niet in, zei hij na afloop van een persconferentie. "Daarom is 100 procent duurzame catering nu 40 procent biologisch", aldus Eilander.

Dat wil niet zeggen dat het daarbij blijft. Zowel Eilander als Cramer benadrukken dat de criteria niet in beton zijn gegoten en aangescherpt kunnen worden als daar aanleiding en mogelijkheid toe bestaan. "Ik zie dit als een proces", zei Cramer. Zij gaf aan dat in een later stadium ook sociale criteria een rol kunnen gaan spelen bij het inkoopbeleid van de overheid.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Leen

  Ik zou haast zeggen: "Paarlen voor de zwijnen". Maar deze vergelijking gaat mank. Niet dat politici geen zwijnen zijn, maar het biologisch product mist de excellentie om voor paarlen door te gaan. Ik ben het met Consument eens dat al het agrarisch produkt als biologisch gezien moet worden. Fotosyntese is het biologisch proces bij uitstek dat de plant doet groeien. In de veehouderij is de gemeenschappelijke noemer zo mogelijk nog groter. In de volksmond heet het verschil "gebakken lucht".

 • no-profile-image

  Consument

  Daar voldoet men altijd aan, alles is biologisch. Dit is echt politiek, eindeloze discussie over milliemeters.

 • no-profile-image

  boer rieks

  biologisch houdt in, dat het eindprodukt drie keer zo veel zal gaan kosten, voor politici geen probleem,maar voor de burger consument betekent dit gewoon ordinair honger lijden!

Of registreer je om te kunnen reageren.