Redactieblog

OIE pleit voor snel onderzoek vatbaarheid vee

De Werelddiergezondheidsorganisatie OIE vindt dat snel onderzoek moet worden gestart om te kijken of dieren vatbaar zijn voor het griepvirus dat met name in Mexico problemen veroorzaakt.

Ook pleit de OIE voor onderzoek met de vraag of het nodig is om in de veehouderij extra maatregelen te nemen zoals verhoogde hygiëne of een vaccinatiecampagne. "Als blijkt dat het virus ook dieren ziek kan maken, verslechtert dit ook de situatie voor de humane gezondheid", aldus de OIE.

OIE roept op het varkensgriepvirus dat in Mexico voor problemen zorgt voortaan "Noord Amerikaanse griep" te noemen. "Het virus is nog niet geïsoleerd bij dieren. Daarom is het niet rechtvaardig om het virus varkensgriep te noemen. In het verleden zijn veel griepuitbraken met een dierlijke oorsprong vernoemd naar de locatie waar de griep tot problemen heeft geleid. Denk maar aan de Spaanse griep en de Aziatische griep", aldus de OIE. Daarom stelt de OIE nu voor de Mexicaanse varkensgriep Noord-Amerikaanse griep te noemen.

De griepuitbraak onderschrijft volgens de OIE het grote belang van vroege detectie van eventuele ziektegevallen bij dieren omdat dit ook van belang is voor de volksgezondheid.

Of registreer je om te kunnen reageren.