Redactieblog

676 x bekeken 21 reacties

'Mogelijk verband tussen varkensgriep en Smithfield'

Er is mogelijk een link tussen vleesvarkensconcern Smithfield en de uitbraak van varkensgriep in Mexico.

Dat schrijven Mexicaanse media en de groen-georiënteerde Amerikaanse website Grist. Ze baseren zich op de locatie waar begin april de eerste besmettingen plaats gevonden zouden hebben.

Twee kinderen die in maart overleden in het dorp La Gloria zullen alsnog onderzocht worden op het virus, melden de Mexicaanse media. De besmettingen zijn gevonden in de buurt van een van de megabedrijven van Smithfield, in het Mexicaanse Perote. In het bedrijf produceert Smithfield met 65.000 zeugen jaarlijks 950.000 biggen. Vliegen zouden mogelijk een rol spelen bij de verspreiding.

Smithfield foods wijst de beschuldigingen af. Het bedrijf meldt dat het virus niet voorkomt onder de medewerkers en de varkens bij het bedrijf. Smithfield meldt verder dat de joint venture bedrijven in Mexico routinematig de varkens vaccineren tegen influenza. Ook worden de dieren maandelijks getest op influenza.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Daan

  Ja, stel dat straks uitkomt dat het muteren van dit virus alles te maken heeft met de explosieve groei van de megavarkenshouderij in Mexico, georganiseerd door de Amerikaanse vleesindustrie.... Dan wordt het nog lastiger om de steeds verdere schaalvergroting in de bio-industrie te verdedigen.... Als het niet om mensenlevens zou gaan, zou het vermakelijk zijn: de bochten waarin de varkenssector zich nu al wringt om zijn straatje schoon te vegen.

 • no-profile-image

  Frits

  Het is te hopen dat de criminelen van de bio-industrie, de veroorzakers van onnoemlijk veel dierenleed en nu ook de veroorzakers van deze varkensgriep, eens een koekje van eigen deeg krijgen. Dat de hele vleesindustrie en bioindustrie wereldwijd in moge storten. DAT zou tenminste ook nog fantastisch nieuws zijn aan deze komende pandemie!

 • no-profile-image

  pete

  Speklap uit de Peel, het word tijd dat je eens over de wereld kijkt. Smithfield gaat niet voor niets naar mexico. Lage bouwkosten en lage lonen en goedkoop voer. En ze zitten vlakbij hun eigen slachterijen en verwerking. Hun klantenkring zijn hun buren in de USA. En ze zitten daar nog niet eens zo heel veel onder het gemiddelde van de USA, wat beduidend lager ligt dan Nederland, Denemarken of Canada. Voor die hogere kosten landen moeten de resultaten wel beter zijn om te kunnen concurreren.

 • no-profile-image

  mexicaanse

  Zelfde soort vermelding op www.nvv.nl

  NVV: berichtgeving m.b.t. Mexicaanse (varkens)griep

  De griepvariant die in Mexico voor het eerst is opgedoken wordt ten onrechte varkensgriep genoemd. Dit virus is zover onze kennis nu reikt nog nooit geisoleerd bij het varken. Er bestaat dus absoluut geen risico in het contact met varkens noch in het nuttigen van varkensvlees of afgeleide producten. (zie ook persbericht van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen in Belgi?)

  Het virus waar het om gaat bestaat uit delen van een varkensgriepvirus, een vogelgriepvirus en een menselijk griepvirus. Het virus lijkt goed te behandelen met oseltamivir (tamiflu). Op dit moment is het nog onduidelijk waarom in Mexico mensen aan het virus zijn overleden, terwijl dit in andere landen niet het geval is.

  Het RIVM vraagt mensen die sinds 17 april zijn teruggekeerd uit Mexico en binnen zeven dagen meer dan 38,5 graden koorts en luchtwegklachten (zoals hoesten) hebben, zich te melden bij hun huisarts. De huisarts kan indien nodig verder onderzoek laten doen in overleg met de plaatselijke GGD. Mensen die vragen hebben over de varkensgriepvariant kunnen contact opnemen met de GGD in hun regio.

  Voor actuele situatie:
  Griep.blog.nl
  International Society for Infectious Diseases
  Europese Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding
  RIVM
  Update LNV: Mexicaanse (varkens)griep
  meer informatie over varkensinfuenza

 • no-profile-image

  joost

  Je kunt de hedendaagse intensieve veehouderij niet vergelijken met vroeger.
  Vroeger waren het nog dieren, maar nu zijn het producten geworden.
  Het klopt dat de kinderen tegenwoordig veel te steriel opgevoed worden, ze huilen al als ze vieze handen hebben.
  Nee, ik kom niet uit de stad gelukkig, maar uit een dorp en ben vroeger veel bij boeren geweest en toen hadden veel boeren ook al het idee dat je alles met dieren mocht doen als het maar wat opleverd.
  Je kunt mij niet wijsmaken dat je de veehouderij van nu nog prettig vindt, zoveel dieren in 1 schuur, daar zit toch helemaal niets natuurlijks meer aan.
  Jullie zijn boekhouders geworden en niets meer.

 • no-profile-image

  joost

  Het ligt nooit aan de veehouderij en dat terwijl het allang bekend is, dat als je zoveel dieren op een bultje bijelkaar houdt, dat je kunt wachten op ziektes, want waarom krijgen die dieren zoveel peniciline toegediend.
  Bent U dezelfde Schreier die bij Paul en Witteman niks fatsoenlijks te zeggen had, want dan wil ik U wel vragen waar blijft die prachtige film over hoe gezond vlees en zuivel is en dat het totaal geen milieu problemen geeft.
  Wel vervelend dat die mensen van de universiteit Wageningen niet mee willen werken en dat terwijl ze voor het grootste deel door campina worden betaald.
  De tijd zal het leren wat de veehouderij voor ziektes voor ons in petto heeft, maar ik ben bang dat het dan te laat is.
  Vroeger kregen we 1 keer in de week een stukje vlees en later een klein stukje iedere dag, maar nu is vlees het hoofdgerecht en eet men allerlei vlees tussendoor met alle gevolgen vandien.
  Ik loop nu allerlei risico,s op ziektes omdat men zonodig grote hoeveelheden dierenlijken wil eten, bedankt.

 • no-profile-image

  PigXpert

  Zie dit artikel http://www.guardian.co.uk/world/2009/apr/27/swine-flu-search-outbreak-source in de Guardian. De laatste drie alinea's zijn het meest brisant. Daarin staat dat begin april al duidelijk was dat er iets speelde rond Smithfields bedrijf met 65.000 zeugen. Er is zelfs een cordon sanitaire rond het bedrijf gelegd en een massale vliegenbestrijdingsactie is er gestart. Werpt wel een nieuw licht op de term Varkensgriep lijkt me.

  The outbreak of respiratory illness in the area of the Granjas Carroll plant was first detected at the beginning of this month by Veratect, a company based in Washington state which monitors the spread of disease and pandemics around the world for corporate clients.

  On 6 April it reported local officials had declared a health alert. According to its dispatch: "Sources characterised the event as a 'strange' outbreak of acute respiratory infection, which led to pneumonia in some paediatric cases. Health officials recorded 400 cases that sought medical treatment in the last week in La Gloria, which has a population of 3,000; officials indicated that 60% of the town's population, approximately 1,800 cases, has been affected."

  Local health officials established a health cordon around La Gloria and the monitoring company reported that officials launched a spraying and cleaning operation that targeted the fly suspected to be the disease carrier. "State health officials also implemented a vaccination campaign against influenza, although sources noted physicians ruled out influenza as the cause of the outbreak," it said.

 • no-profile-image

  Stem van het Volk

  Dit is echt weer een typisch broodje aap verhaal die de landbouw weer in een kwaad daglicht zet. De griep die zo om die zelfde redenen ook "varkensgriep" genoemd wordt komt voort uit kippengriep varkensgriep en mensengriep. De "varkensgriep" is niet overdraagbaar van varken naar mens. En dan wel zulke media berichten schrijven. Bah.. stelletje linkse rakkers

 • no-profile-image

  Lie

  Dit type is een combinatie van 3 species(varken, vogel en humaan) en is nog nooit gevonden bij varkens, misschien is het uit een Laboratorium ontsnapt net als de laaste FMD in Engeland.
  Een virus kan zich vrij snel veranderen en het is niet in het virus z'n belang om z'n host te doden want daarmee sterft het virus zelf ook. De meeste gevallen buiten Mexico zijn tot nu toe milde gevallen geweest, hopelijk blijft dat zo.

 • no-profile-image

  A.Schreijer

  Hier een bericht zoals geplaatst op de site van ziezo, het bericht spreekt voor zich!

  Naam varkensgriep onjuist
  De naam ‘varkensgriep’ die de gemoederen wereldwijd bezighoudt, is erg ongelukkig gekozen, omdat het vrijwel zeker gaat om geheel nieuw humaan griepvirus en varkens geen rol spelen bij de verspreiding ervan. Dit zegt Klaas Johan Osinga van LTO Nederland, specialist op het gebied van besmettelijke dierziektes en de bestrijding ervan.

  Er zijn tot dusver ook geen aanwijzingen dat varkens of andere dieren drager kunnen zijn van dit nieuwe virus. 'De Mexicaanse griep wordt ten onrechte ‘varkensgriep’ genoemd', stelt Osinga. 'Voor zover nu bekend lijkt het te gaan om een geheel nieuw humaan griepvirus bestaande uit delen van varkens-, vogel- en humaan griepvirus.'

  Het is erg voorbarig om te kunnen zeggen dat dit nieuwe virus bij varkens vandaan komt, vindt hij. Daarom is de term ‘varkensgriep’ volgens Osinga misplaatst. Er zijn in de VS tot dusver geen meldingen gedaan van varkens (of andere dieren) die geïnfecteerd zijn met het nieuwe virus. De Amerikanen bij wie infectie tot nu toe is aangetoond, hadden geen contact gehad met varkens.

  ‘Echte varkensgriep’ komt, zoals de naam zegt, voor bij varkens. Het gaat om de typen H1N1, H1N2, H1N3 en H3N2. De symptomen bij varkens kunnen sterk variëren van volledig symptoomloos tot griepachtige verschijnselen, waardoor dieren niet vreten, blijven liggen, koorts hebben en hoesten. Meestal verdwijnen de symptomen na vijf tot zeven dagen. Bij dragende zeugen kan verwerpen optreden. Om die reden worden zeugen vaak standaard ingeënt tegen varkensgriep, verklaart LTO.

  Griepvirussen, ook wel influenzavirussen genoemd, komen wereldwijd voor bij mensen en dieren. Ze worden vaak ingedeeld in de typen A, B en C. Ze worden in een groot aantal soorten zoogdieren en vogels gevonden. Mensen kunnen van alle drie verschillende typen ziek worden, terwijl alleen het type A voorkomt bij zoogdieren als varkens en paarden, en in vogels.

  Het griepvirus bestaat uit segmenten die kunnen muteren. Type A griepvirussen krijgen een naam die afhangt van de karakterisering van twee eiwitten op de mantel van het virus: het haemagglutinine (H) en het neuraminidase (N). Er zijn tot dusver 16 H’s en 9 N’s gevonden.

  Het Mexicaanse virus is een H1N1-virus en dat is waarschijnlijk ook de reden dat in Noord-Amerika nu wordt gerefereerd aan ‘Swine flu’. Maar er zijn vele varianten en bronnen van H1N1. Wetenschappers geven tot op dit moment aan dat het hier gaat om een geheel nieuw, humaan griepvirus, stelt LTO.

  maandag 27 april 2009

 • no-profile-image

  Lie

  Hartelijk dank aan 'Mexicaanse griep' en A. Schreijer voor het geven van zeer nuttige informatie.

 • no-profile-image

  s

  dit gaat de boeren de komende tijd waarschijnlijk weer heel veel geld kosten. En dat terwijl iedereen snakt naar goede jaren.......

 • no-profile-image

  alex

  Niet zeuren Joost,
  Wist je trouwens dat de Spaanse griep in 1918 waarschijnlijk ook afkomstig was van varkens en vogels..
  Toen was er nog geen door jou verguisde intensieve veehouderij en aten de mense 1 stukje vlees in de week... Gek he??
  Wist je trouwens ook dat de vogelgriep van enkele jaren geleden ook alleen voorkwam op plekken waar dce kipjes lekker buiten konden scharrelen?
  Wist je allemaal niet he??
  En Joost. Woon je in de stad? met allemaal mensen op een bultje op elkaar??
  bah ...

 • no-profile-image

  speklap

  die smithfield zal het wel kunne schudden als dit bericht klopt 950.000 biggen 65.000 zeugen dit is nog geen 15 per zeug

 • no-profile-image

  Lie

  Vroeger trok de tandarts ook nog tanden zonder verdoving, en mocht de meester de kinderen ook nog een pak slaag geven! Gelukkig is de samenleving verandert en zijn er meer technologische verbeteringen, wat vroeger nog geaccepteert werd wordt nu niet meer gedaan. Vroeger was de gezondheidstatus van de veehouderij en de mensheid een stuk lager, met het houden van dieren in een schuur kon men beter de gezondheidsstatus van de veestapel en daardoor ook bij de mensen controleren. De laatste uitbraak van griep vond plaats in een tijd dat er nog geen intensieve veehouderij bestond maar was er wel een intensief contact van de bevolking met de veestapel.
  Het is erg jammer dat er weer gesuggereerd wordt dat de NL veehouder z'n dieren op een slechte manier behandelt, ik weet dat dat niet zo is en het lijkt me vreselijk om altijd maar te horen van leken dat je verschrikkelijk slecht je werkt doet.

 • no-profile-image

  harrie van gils

  Alex Jones: Varkensgriep is hype, doel is massale vaccinaties
  De bekendste en beruchtste klokkenluider van Amerika, Alex Jones, zegt dat de varkensgriep niets anders is dan een hype, bedoeld om paniek te zaaien, en zo het publiek rijp te maken voor het accepteren van massale vaccinaties, die hij ziet als het échte gevaar voor de gezondheid van miljoenen mensen.

  Het mag op z'n zachtst gezegd inderdaad vreemd genoemd worden, dat de varkensgriep over de hele wereld nog niet één varken ziek gemaakt heeft. Gisteren schreven we in het artikel 'Varkensgriep: wordt dit de geplande wereldwijde pandemie?', dat het virus volgens experts bijna wel door mensen gefabriceerd móet zijn, omdat het opgebouwd is uit maar liefst vier verschillende soorten virussen.

 • no-profile-image

  Adriaan

  @ Frits, zit niet zo te zeiekn man als je nergens geen verstand van hebt.
  En ga iets nuttigs doen lul de behanger

 • no-profile-image

  wat een sukkel

  Ik hoop dat frits dan de eerste en enigste is die dood gaat aan de mexicaanse griep, wat een domme idioot

 • no-profile-image

  Paul Jansen

  Daan en Joost. Vroeger kwamen nagenoeg alle mensen in aanraking met dieren omdat alles kleinschalig was. Mensen liepen toen op jonge leeftijd al besmettingen op van virussen en bouwden weerstand op. In de moderne samenleving komen kinderen nauwelijks nog in contact en worden daarmee gevoeliger voor infecties en nemen zelfs allergieen in aantal toe. Om nu alles toe te schrijven aan moderne grootschalige dierhouderij waar men zelf ook alles in het werk stelt om zo hygienisch mogelijk te werken gaat veel te ver. Mensen worden ook steeds ouder met beter ontwikkelde lichamen dankzij het moderne voedselpakket. Risico's lopen we allemaal, dat hoort er gewoon bij.

 • no-profile-image

  boerin

  De meeste dieren zijn weinig mobiel en beperkt in bewegingsvrijheid. Het transport van de dieren gebeurt over grote afstanden, tegenwoordig gaat dat per dag op veel grotere afstand als vroeger. Maar zeilschepen konden met wind mee in een week ook ver komen. Reken daarbij de inqubatie-tijd. Daar hoor je de media niet over. Het transport van mensen gaat nog veel sneller dan de trek-route van vogels. Binnen 12 uur ben je aan de andere kant van de wereld.
  Juist de hedendaagse leef-wijze van mensen is de oorzaak van de snelle verspreiding. Bovendien zou 100 jaar geleden ook het nieuwsfeit een half jaar later aan de andere kant van de wereld bekend zijn. Geef de juiste schepsels de schuld, schuif het niet onschuldige varkens' ín hun hoeven'.

Laad alle reacties (17)

Of registreer je om te kunnen reageren.