Redactieblog

1 reactie

Loonwerkers pleiten voor overgangstermijn sleepvoet

Loonwerkersorganisatie Cumela pleit voor een overgangsperiode voor het gebruik van mestuitrijdsystemen met een sleepvoet.

Volgens het voorstel van landbouwminister Gerda Verburg mag dit systeem vanaf 2010 niet meer gebruikt worden. "Wij pleiten voor een overgangstermijn van vier jaar",aldus Hans Verkerk van Cumela.

"De sleepvoet wordt door loonwerkers sporadisch gebruikt. Alleen op minder draagkrachtige gronden op grasland wordt dit systeem nog gebruikt. Wanneer het mogelijk is wordt een ander, efficiënter, systeem gekozen", legt Verkerk uit. "Maar er zijn loonwerkers die alleen een sleepvoet hebben en geen alternatief systeem. Het is goed om deze ondernemers de gelegenheid te geven om hun machines af te schrijven en daarna te vervangen."

Eén reactie

  • no-profile-image

    Veehouder

    Als deze methode niet meer mag, dan halen ze denk ik het duurzaamste systeem eruit. Het vraagt weinig trekkracht en de mest komt tussen het gras liggen. Dit is het belangrijkste voordeel van mest uitrijden, buiten de ketsplaat. Veel minder stank, veel minder ammoniak uitstoot, veel minder verbranding van het gras. En veel goedkoper!!! Nu ze weer de duscussie aangaan over bovengronds en de bouwlandbemester, dat het niet goed is, wat moet er dan weer. De mest onderploegen is minder goed, men moet hem boven in de grond brengen. Dan kan er lucht bij en daardoor omgezet worden zodat hij snel werkt en goed benut wordt. Men moet prakties en economisch denken!

Of registreer je om te kunnen reageren.