Redactieblog

'LNV legt regels op buiten de wet'

Het ministerie van landbouw dwingt mestdistributeurs via bestuurlijke boetes de mest te wegen met geijkte meetapparatuur.

Dit doet het ministerie buiten de wet om, zegt advocaat Willem Remie van Linssen Advocaten uit Tilburg.

De zaak kwam aan het licht doordat twee mestdistributeurs die mest vervoeren volgens de regels van de mestwet een last onder dwangsom kregen omdat ze niet werken met geijkte weegapparatuur. "Dit staat ook niet in de wet. De distributeurs werken met een weeginstrument, zoals in de wet staat", legt Remie uit. De distributeurs hebben een schorsingsverzoek ingediend voor last onder dwangsom, om hiermee te voorkomen dat ze bij iedere vracht die ze veroveren een dwangsom opgelegd krijgen.

Uitvoeringsregeling Meststoffenwet

De voorzieningenrechter van het College van Beroep voor het Bedrijfsleven (CBB) oordeelde eind januari dat de Uitvoeringsregeling Meststoffenwet onvoldoende duidelijk aangeeft of distributeurs met geijkt weegapparatuur moeten werken. De rechter heeft ernstige twijfels of Dienst Regelingen bevoegd was op basis van de wetgeving een dwangsom op te leggen en gaat akkoord met het schorsing van de dwangsom.

Het ministerie legt deze uitspraak echter naast zich neer, en heeft de distributeurs inmiddels meerdere bestuurlijke boetes opgelegd, omdat ze zonder geijkte meetapparatuur rijden. De transporteurs hebben inmiddels voor duizenden euro’s bestuurlijke boetes opgelegd gekregen. "Soms gaat het om meer dan 5.000 euro boete in vijf dagen tijd." De distributeurs hebben tegen deze boetes ook bezwaar aangetekend, in combinatie met een verzoek voor een voorlopige voorziening.

De distributeurs rijden niet met geijkte weegapparatuur omdat dit een extra investering vraagt, die wettelijk niet verplicht is. Het is nog niet bekend wanneer de bodemprocedure van de zaak wordt behandeld.

Of registreer je om te kunnen reageren.