461 x bekeken 12 reacties

Kleiner maar fors aandeel vlees in klimaatprobleem

Het aandeel van vleesproductie in de uitstoot van broeikasgassen is lager dan vaak wordt aangenomen.

Volgens Britse onderzoekers nam de sector in 2005 ruim 6 procent voor zijn rekening. Eerder werden percentages van 10 tot 18 genoemd.

De wetenschappers van Agra Ceas, die de studie uitvoerden in opdracht van het Europees Parlement, denken dat het aandeel van de vleesproductie in de toekomst wel flink zal stijgen. Door een verdubbeling van de consumptie in 2050 neemt de uitstoot van broeikasgassen toe tot 13 procent. Hoewel dit een stuk lager is dan in sommige andere scenario's blijft er reden tot zorg.

Volgens de onderzoekers moet er daarom zo snel mogelijk naar oplossingen worden gezocht. De meest voor de hand liggende strategie is het verminderen van de vleesconsumptie. Met name in de westerse wereld is daar ruimte voor; Europeanen eten twee maal zo veel vlees als het mondiale gemiddelde en Amerikanen zelfs het driedubbele.

Toch is het niet allemaal kommer en kwel, want het houden van vee kan ook milieuvoordelen opleveren. Uit het rapport blijkt dat weidegang bijdraagt aan het opnemen van co2 in de bodem. Dit effect wordt echter teniet gedaan bij te intensief landgebruik.

Deze week presenteerde de Europese Commissie plannen voor de aanpak van het klimaatprobleem. Ook landbouwcommissaris Mariann Fischer Boel was hierbij betrokken. Zij verklaarde dat boeren 'de volle kracht van klimaatverandering zullen voelen'.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  veehouder

  Wat is fors? Moeder Aarde zelf is verantwoordelijk voor 95% van de jaarlijkse CO2 uitstoot. DE mens komt niet verder dan 5% met al het verkeer, industrie enz. Dus zou 6% van die 5% veroorzaakt worden door de veehouderij.Verwaarloosbaar dus. Onvoorstelbaar dat de hele wereld zich zo in de maling laat nemen.

 • no-profile-image

  De aarde

  Vlees eten wordt alleen nog gedaan door de meest domme en de meest egoïstische onder de mensen; zij die nog steeds niet weten, en/of lak hebben aan het feit dat vlees gelijk staat aan onnoemlijk veel dierenleed, egoïsme naar de medemens in de derde wereld en enorme bijdrage aan de uitstoot van broeikasgassen. Het feit dat vlees eten bovendien kanker en andere ziektes veroorzaakt zou mogelijk de enige mogelijkheid nog zijn dat deze egoïsten stoppen met vlees eten. Het beste onderzoek wat betreft het klimaatprobleem, mede veroorzaakt door de bio-industrie/vleesconsumptie, met juiste cijfers, is te vinden bij "Meat the truth".

 • no-profile-image

  Boer

  Staat ze er gekleurd op met haar Hummer.

 • no-profile-image

  boer

  Blijkbaar wordt je van gras eten, zoals aarde doet, wel heel erg dom en verlies je je totale aansluiting van de werkelijkheid. Diverse echte onderzoeken hebben ondertussen wel bewezen dat de landbouw helemaal niet zoveel bijdraagt als die terroristen beweren. Meet de trut is al helemaal onderuit geschoffeld en blijkt niet meer te zijn dat een verhaaltje vol leugens. Ook is onlangs bewezen dat als je geen vlees eet veel meer kans op kanker krijgt, 35 % wel te verstaan. Dit is natuurlijk niet leuk, maar deze mensen hebben hiervoor duidelijk gekozen en dienen daarom ook meer te betalen voor de gezondheidszorg premies. Kortom met vlees eten is niet mis, vooral voor je gezondheid en weerstand. Kijk maar eens naar al die lijkbleke groenvreters, die zijn altijd ziek, stuk voor stuk. Gelukkig zien steeds meer mensen in dat vlees lekker en gezond is en helemaal niet zo slecht is voor het milieu en dat boeren goed en netjes omgaan met dieren. Sterker nog, de vleesconsumpie gaat stijgen. De lekkere waarheid vindt je gewoon op www.vlees.nl

 • no-profile-image

  W Geverink

  Gert ik ken iemand die een aantal weken in noord korea is geweest en hij zei dat bij ons de varkens het een stuk beter hebben dan de mensen daar .

 • no-profile-image

  Han

  Hoeveel plantaardige productie nodig is voor de vleesproductie is precies in kaart gebracht evenals de uitstoot aan gassen en stront. Hier in Rusland hebben op het platteland veel mensen een varken op het hok en die vreet geen "verkeerde soja" die vreet wat de baas over houdt en wat hij langs de wegberm maait / plukt. Als extra voer krijgt zwientje wat graan. In het westen kan dit niet, is dit ongezond vlees, wij gooien het keuken afval in de groene bak en dan laten we het met een groene auto op biogas naar de bio vergister brengen en wat overblijft gaat per bio aangedreven tank naar de landbouw om met de diesel aan gedreven injecteur te worden ingebracht. Ik vraag me in alle ernst dan ook af of de ouderwetse methode niet milieu vriendelijker is dan de moderne en energie verslindende weg die we in Europa hebben gekozen.
  Schillenboer weg, milieu ziek of is er meer aan de hand?

 • no-profile-image

  demo

  Meat the truut marianne

 • no-profile-image

  zwijne

  Scihllenboer = varkenspestn !!

 • no-profile-image

  gert

  Hongersnood in noord-korea,daar eet de bevolking gras,maar het leger heeft daar wel een langeafstandsraket

 • no-profile-image

  Gewoon door boeren

  Waar de klimaat verandering voor wordt gebruikt? wil men ergens tegen aanschoppen, is het de klimaatverandering! Als met iets doet of van plan is, is het de klimaat verandering! Ze hebben altijd gelijk, het klimaat verandert altijd, nooit anders geweest. Als het een graad warmer wordt is 50 jaar is toch leuk, minder stoken!! Energie besparing!! Alleen moet je er niet intrappen, met twee voeten op je portemonee gaan staan. Wat minder verre reizen maken of een paar keer per jaar minder op vacantie ver weg, bepaart veel energie en uitstoot van !!!! Maar dat doet dit soort niet!!! Eet maar rustig een stukje vlees!!

 • no-profile-image

  boer

  Ooh 6 % nog maar, nog ff een onderzoekje en het wordt nog minder. Conclusie is dus dat landbouw nauwlijks bijdraagt aan het milieuprobleem. Tuurlijk zijn er verliezen maar een mens moet toch eten. Er zijn dus nog vele andre bronnen, 94 %, die broeikasgassen veroorzaken. Laten ze die eerst maar eens aanpakken.

 • no-profile-image

  gert

  overdrijven is ook een vak

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.