Redactieblog

317 x bekeken 4 reacties

Jonge boeren willen toeslagrechten eerder ontvangen

Jonge boeren moeten de toeslagrechten versneld uitbetaald krijgen.

Dat vindt voorzitter Wilco de Jong van het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK). Hij ziet het liefst dat de jonge ondernemers in de loop van de zomer hun toeslagrechten uitgekeerd krijgen. "Jonge ondernemers zijn in de meeste gevallen zwaar gefinancierd. Zeker na de bedrijfsovername hebben ze het hierdoor niet breed. Nu de prijzen voor de producten laag zijn, hebben de jonge ondernemers het extra zwaar."

De Jong vindt het goed dat LTO vraagt de toeslagrechten van melkveehouders eerder uit te betalen. "Maar wij kijken verder dan de melkveehouderij alleen", aldus De Jong. Het NAJK wil het liefst dat de uitbetaling zo snel mogelijk plaats vindt. "We weten dat minister Gerda Verburg al heeft aangegeven dat Brussel het niet toe staat om eerder uit te betalen. Maar we weten ook dat Brussel gevoelig is voor de toekomst van de jonge boeren. We zien mogelijkheden."

De Jong merkt dat de jonge ondernemers zich zorgen maken. "Echt geklaagd wordt er nog niet. De jonge ondernemers kijken verder dan vandaag. Ze zien de hoge melkprijzen van vorig jaar als een tijdelijke piek en de lage melkprijzen als een tijdelijke dip."

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  willem

  stel dat het in juni / juli uitgekeerd word,
  de volgende keer dat je het weer uitbetaald krijgt duurt dan 1.5 jaar. dan kan je het nog niet uitzingen. We moeten ook zonder de premie kunnen boeren .
  Premie is mooi meegenomen maar je moet het niet als extra inkomen zien, dan kom je later waneer het is afgeschaft opnieuw in de problemen.

 • no-profile-image

  Freddy

  Eerder uitbetalen is symptoombestrijding. Als je nu betalingsproblemen hebt helpt je de uitbetaling ook niet. Het geld komt toch wel, nu of aan het eind van het jaar. Stel dat de melkprijs pas in november opkrabbeld, dan heb je geen voordeel van de eerdere uitbetaling. Groot nadeel van een discussie hierover is dat de nadruk weer gelegd wordt op de subsidies voor de boeren. Voor de publieke opinie is dat niet handig, gewoon niet over hebben.

 • no-profile-image

  Paul Jansen

  Je kunt ook de Albert Hein methode toepassen en al je leveranciers en dienstverleners pas over 6 maanden betalen. Op deze manier heeft AH er voor gezorgd dat toeleveranciers een groot deel van de financiering betalen.

 • no-profile-image

  jonge

  En waar was het NAJK toen de jonge varkenshouders het moeilijk hadden ???? Begint op een LTO te lijken daar

Of registreer je om te kunnen reageren.