Redactieblog

884 x bekeken 1 reactie

'Hobbypluimvee geen rol in verspreiding vogelpest'

Pluimvee van hobbyboeren heeft in 2003 een marginale rol gespeeld bij de verspreiding van vogelpest in Nederland.

Dat concluderen wetenschappers van de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht, de Animal Sciences Group en de Wageningen Universiteit in een publicatie in het vaktijdschrift Preventive Veterinary Medicine.

De wetenschappers baseren zich op een epidemiologische analyse met behulp van een model. In dit model zijn de gegevens van de uitbraak van vogelpest van het virustype H7N7 in 2003 verder geanalyseerd. Het pluimvee op de hobbyhouders bleek hierbij veel minder ontvankelijk voor een besmetting door het virus dan het pluimvee op professionele bedrijven.

Eén reactie

 • no-profile-image

  Hobbydierhouder

  Hoezo 'minder ontvankelijk', zeg maar totaal niet ontvankelijk. In 2003 woonde ik in Bennekom naast een moederdieren bedrijf, 3 stallen van 6 à 7 duizend dieren. Onder de ventilator liep een toom cochinkrielen. Op zeker moment stierven de moederdieren en toen kwam er zo'n auto met gas om de rest te vergassen. De dode hennen lagen op stapels buiten, de veren waaiden over het erf. De cochinkrielen hebben nooit een teken van ziekte gegeven. Uiteindelijk werden ze afgemaakt 4 dagen voordat het uitroeien van hobbydieren stopte. Niet EEN hobbykip (raskip of rasbak) is ziek geworden. Ook watervogels niet. Ook kalkoenen niet (ronquieres die er ook rondliepen). Hobbydieren bleken totaal NIET ontvankelijk voor H7N7.
  Als ze een rol zouden hebben gespeeld in de verspreiding was er op veel meer plaatsen pest uitgebroken want er zijn duizenden dieren geevacueerd naar andere gebieden.
  Uiteraard gaat het in dit artikel om een 'model' en niet om de werkelijkheid.
  Het stomste wat de pluimveeindustrie kon doen is industriepluimvee dat ook niks kreeg (waren er best wel een aantal) afmaken. Juist die dieren hadden ze moeten bekijken en wellicht hadden ze daaruit meer restistente dieren kunnen draaien. Maar in de industrie is het zo dat een hele stal al geruimd wordt als er een veldvirusje naar binnen is gevlogen ooit, antistoffen worden gevonden bij het monitoren, terwijl niet 1 dier klinische verschijnselen getoond heeft. Zulke dieren zijn het antwoord voor de toekomst.
  In Indonesië zijn de 'kampong' kippen nu ook resistent voor H5N1. De natuurlijke selectie zorgt er echt wel voor dat een populatie niet uitsterft. Maak daar gebruik van zou ik zeggen. Wat is er anders aan een Hollands Hoen of Brahma vergeleken een legkip of een broiler? Laat niet onverlet dat de emotionele schade gigantisch was. In deze streek wordt er nog altijd over gepraat. Nooit is er van LNV een garantie gekomen dat gevaccineerde dieren niet geruimd zullen worden. Als de pest weer uitbreekt is de overheid het meest dodelijk.

Of registreer je om te kunnen reageren.