Redactieblog

226 x bekeken

Grondprijs in hele land licht gedaald

De grondprijs daalt licht. Dat constateert Harry Boertjes, voorzitter van de vakgroep Agrarisch en Landelijk Vastgoed van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) over de ontwikkelingen op de grondmarkt in de afgelopen maand.

"Gemiddeld is de grondprijs in het hele land licht gedaald. We hebben het dan over een daling van 1.000 euro per hectare", aldus Boertjes.
De prijsdaling verschilt sterk per regio. "Er zijn gebieden waar toch nog voor een behoorlijk prijsniveau wordt gehandeld. In Flevoland bijvoorbeeld worden gronden verkocht voor het prijsniveau van vorig jaar." Vooral bij minder courante gronden wordt de prijsdaling als eerste gemerkt. Deze worden minder snel en voor een lagere prijs verkocht. "De goede gronden op locaties waar veel ondernemers zitten die verder willen, worden nog goed verkocht." In grasland wordt meer gehandeld dan in bouwland.

De handel in complete bedrijven is rustig. "Het aanbod van akkerbouwbedrijven is beperkt. Af en toe worden er wel objecten verkocht, maar op deze markt is het heel rustig." Dit geldt ook voor de handel in varkens- en pluimveebedrijven. "In deze sectoren is er vrijwel geen vraag en aanbod." De markt voor melkveebedrijven verandert iets. "De vraag naar complete bedrijven is iets minder dan vorig jaar, terwijl het aanbod iets toeneemt."

Boertjes voorziet dat het niet ongunstig is voor de landbouw dat de grondprijzen dalen. "Het lijkt alsof er wat meer bewustwording is op de grondmarkt. Door de schommelende melkprijs zie je dat ondernemers zich realiseren wat er kan gebeuren. De gronden die gekocht worden, moeten ook betaald worden. Het is daarom niet verkeerd dat de grondprijzen iets naar beneden worden bijgesteld."

Het Kadaster publiceerde onlangs prijzen over het eerste kwartaal en noteerde prijsstijgingen voor grasland en bouwland. De prijs voor grasland bedroeg 35.348 euro per hectare (+ 3,5 procent), bouwland kostte 37.830 euro per hectare (+ 1,5 procent). De tendens klopt niet met constateringen van makelaars. "Bij het Kadaster worden transacties later geregistreerd. Deze cijfers geven weer wat er in de laatste periode van 2008 is gebeurd."

Of registreer je om te kunnen reageren.