Redactieblog

'Griepvirus verspreidt van mens op mens'

Wetenschappers in de Verenigde Staten constateren dat het griepvirus H1N1 overdraagbaar is van mens op mens. Ze baseren zich op de besmettingen die bij mensen zijn vastgesteld, zonder dat deze mensen in contact zijn geweest met varkens.

Het virus blijkt bovendien niet alleen verwant aan het varkensgriepvirus, maar ook genetische eigenschappen te hebben van een vogelpestvirus en een griepvirus dat bij mensen voorkomt. Het virus is voor zover bekend nooit eerder aangetroffen.

Het griepvirus zorgt met name in Mexico voor grote problemen. Tientallen mensen in Mexico zijn overleden aan de ziekte. In Mexico zijn met name in Mexico-Stad mensen besmet met het virus. In de Verenigde Staten zijn tot nu toe acht besmettingen in Texas in Californië. Daarnaast werd duidelijk dat ook twee kinderen in New York besmet zijn.

Het varkensgriepvirus is in de Verenigde Staten en Mexico nog niet geïsoleerd uit varkens. Het virus is normaal gesproken endemisch in deze gebieden, maar het wordt via vaccinatie preventief bestreden.

Roel Coutinho, directeur infectieziektebestrijding van het RIVM vindt het terecht dat de wereldgezondheidsorganisatie WHO alarm slaat over de situatie. "Het is nu nog moeilijk in te schatten hoe gevaarlijk de situatie is. Dat is afhankelijk van de overdraagbaarheid van het virus. Als het makkelijk overdraagbaar is, kan het een pandemie worden."

Coutinho noemt het zorgelijk dat vooral jonge mensen besmet blijken met het virus. "Bij de grote griepuitbraak in 1918 werd deze leeftijdscategorie ook zwaar getroffen. " Deze leeftijdscategorie wordt normaal minder snel ziek dan kinderen of ouderen. Bij de pandemie van Spaanse griep stierven aan het begin van de vorige eeuw miljoenen mensen.

Of registreer je om te kunnen reageren.