Redactieblog

572 x bekeken

'Geen aanleiding actie hepatitis E bij varkens'

Met de huidige kennis is er geen aanleiding om hepatitis E bij varkens te bestrijden.

Dat zegt onderzoeker Erwin Duizer van het RIVM tijdens een symposium over virussen en voedselveiligheid van het blad over de voedingsmiddelenindustrie VMT. Uit onderzoek blijkt dat in Nederland 55 procent van de varkensbedrijven besmet is met hepatitis E. Op dierniveau gaat het om een besmettingspercentage van 30 procent. In Nederland worden jaarlijks enkele besmettingen met hepatitis E bij mensen vastgesteld.

"Er is geen enkel bewijs dat de mensen besmet raken door de varkens. Daarnaast is het niet duidelijk hoe de varkens besmet raken met het virus. Als je iets zou willen doen, is het dus ook heel lastig om te bepalen wat je moet doen, omdat er te weinig kennis is", aldus Duizer.
"De Nederlandse besmettingspercentages bij varkens wijken niet af van het gemiddelde in Europa", aldus Duizer. De besmetting vindt vooral op jonge leeftijd plaats, waardoor veel varkens op het moment van slacht niet meer besmet zijn.

Bij besmette dieren komt het virus bij de helft van de dieren in het vlees voor, blijkt uit een studie onder dertien varkens. Het virus werd zowel bij hamlappen als karbonades en varkenshaas gevonden. "Het type virus dat bij Nederlandse mensen wordt gevonden is sterk verwant aan het virus dat bij Nederlandse varkens wordt gevonden. Het virus lijkt per regio anders te zijn. In Zweden zien we andere hepatitis E-virussen", aldus Duizer.

Uit onderzoek onder zeventien mensen die besmet zijn met hepatits E blijkt dat ze niet meer contact met landbouwhuisdieren hebben gehad dan normaal. Wel consumeerden de patiënten allemaal vlees. "Opvallend is dat het vooral bij mannen met een leeftijd boven de vijftig voorkwam", aldus Duizer. Overigens komt de ziekte maar bij heel weinig mensen voor.

Hepatitis E (geelzucht) veroorzaakt bij mensen onder meer een geelgekleurde huid, koorts en buikklachten.

Of registreer je om te kunnen reageren.