Redactieblog

282 x bekeken

Efma verwacht toename stikstofkunstmest in EU

De Europese brancheorganisatie voor kunstmestproducenten Efma verwacht in de komende tien jaar een toename van het gebruik van stikstofkunstmest met 3,8 procent in de Europese Unie, naar 11,1 miljoen ton.

De groei wordt veroorzaakt door een toename van kunstmestgebruik in de nieuwe lidstaten in Oost-Europa. In de vijftien 'oude' lidstaten voorziet Efma een stabilisatie van het gebruik. Hierop vormen Denemarken, Oostenrijk en Zweden een uitzondering. Hier wordt een toename verwacht door de opkomst van energiegewassen. In Spanje en Portugal wordt een toename verwacht door de ontwikkeling van irrigatie in landbouwgebieden. Efma voorwacht meer kunstmestgebruik voor de teelt van granen en koolzaad, terwijl het gebruik voor aardappelen, suikerbieten en grasland zal afnemen.

Voor het gebruik van fosfaatkunstmest wordt voor de komende tien jaar een daling van 4,3 procent voor de totale EU. In de EU-15 wordt een daling van bijna 15 procent verwacht, terwijl de nieuwe oostelijke lidstaten juist meer fosfaatkunstmest zullen gaan gebruiken. In Hongarije wordt een toename verwacht van meer dan 55 procent. De afzet van kalimeststoffen blijft de komende jaren vrijwel stabiel. Het gebruik in de EU-15 daalt met 8 procent, maar dit wordt gecompenseerd met de toename van het gebruik in de nieuwe lidstaten. De daling van fosfaat en stikstofgebruik wordt geremd door de groei in het Europese graanareaal.

Het kunstmestgebruik in 2018 is een kwart lager dan in 1986, toen het kunstmestgebruik op recordniveau was. Het gebruik van kunstmest uit fosfaat en kalium is respectievelijk 68 en 60 procent dan het recordgebruik in 1979.

In Nederland wordt de komende jaar een daling van 25 procent van het gebruik van fosfaatkunst verwacht. Stikstofkunstmest daalt 7 procent, kalium 2 procent.

Of registreer je om te kunnen reageren.