Redactieblog

195 x bekeken 7 reacties

Demonstratie van verdeeldheid

Wat blijft er hangen van de actie van DDB en NMV van deze week? Dat de boeren het moeilijk hebben, zeker. Maar ook van onmacht en verdeeldheid.

Lof voor de doorzetters van DDB en NMV voor de demonstratie met koeien op het Binnenhof. Op een correcte wijze werden burger en politiek geconfronteerd met de moeilijke positie van de boer. NMV-voorman Peter Ten Hoeve vertolkte waardig het standpunt van de demonstrerende boeren. Een geloofwaardige jonge vent, die ergens voor staat.

Het politieke resultaat moet worden afgewacht. De politici gaven weinig hoop en beperkten zich tot het prettige plaatje van de melkende minister (Verburg) of Kamerlid (Atsma). Daar bleef het bij. Dat laat onverlet dat het een puike demonstratie was. Alle waardering, ook van mij, terwijl ik een overtuigd LTO-lid ben.

In die overtuiging is een deukje gekomen. Ik vind namelijk dat de LTO mee had moeten doen. Ook al heeft men andere standpunten, het gezamenlijke doel om burgers en politiek te wijzen op de benarde toestand bij de veehouder, is gelijk.

Daarom had de LTO over de eigen schaduw heen moeten stappen en zich samen met DDB en NMV moeten presenteren. Door de afwezigheid benadrukte men nu de verdeeldheid in de veehouderij. In de publiciteit werd steeds gezegd dat DDB en NMV een derde van de veehouders in Nederland vertegenwoordigde en dat LTO een andere visie had. Daarmee ondergroef men de geslaagde actie.

Daarom, LTO, een slechte beurt. Een creatieve denker had hier vast een oplossing voor gevonden om samen de belangen te behartigen. Nu demonstreerden we verdeeldheid.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  paul

  Als LTO de derogatie erdoor krijgt, hebben ze veel gewonnen voor de veehouders.
  Dat is toch iets waar LTO een belangrijke steen kan bijdragen.

 • no-profile-image

  willem

  @vergaderboer
  Je kunt het 'eigen spoor' van de LTO's niet loszien van de oplossing die de DDB ziet voor de zuivelmarkt. DDB blijft deze oplossing (behoud (flexibele) quotering) communiceren terwijl die volgens LTO volstrekt voorbij gaat aan de politieke realiteit.
  Enige extra feitenkennis helpt ook bij het genuanceerd kijken naar deze actie. DDB vertegenwoordigt 10 procent van de Nederlandse melkplas. LTO 70 procent (bron: Productschap Zuivel). Die 30 % heeft de DDB zelf in de lucht gegooid (terwijl ze zelf beter weten). Ik vind het slecht als media dergelijke onwaarheden klakkeloos overnemen.

 • no-profile-image

  zoef56

  Gert Dalfsen, hebben we hier een nieuw fenomeen??? Weldenkende LTOers!!!!

 • no-profile-image

  centje

  Ja en vervolgens maken alle lto leden er weer een zooitje van om zich niet te houden aan de derogatie eisen. Aanpakken die veeboeren !

 • no-profile-image

  Harry

  We gaan voorbij aan de vraag hoe we gezamenlijk kunnen optrekken. Het vroegere boerenfront wordt steeds kleiner. Nu de verdeeldheid ook nog toeslaat, is het resultaat minimaal. Hoe krijge we de neuzen dezelfde kant uit? Dat is de vraag die we ons moeten stellen.

 • no-profile-image

  zooitje

  Het percentage afwijkingen van de derogatievoorwaarden wat LNV rapporteert geeft juist blijkt van een hele goede naleving. Een half procent, dat is in absolute getallen misschien veel, op een totale sector en met complexe regelgeving is het juist heel weinig!
  Ik denk dat de Nederlandse overheid graag zag dat de burgers in Nederland net zo goed het beleid naleefden als de aanvragers van derogatie.
  Volgens mij blijkt hier juist uit hoezeer het belang van goede naleving wordt ingezien.

 • no-profile-image

  Gert

  Helemaal mee eens dat de actie binnenhof mislukt is omdat het de verdeeldheid onder boeren zo duidelijk demonstreerde. Het is echter te gemakkelijk om de LTO de schuld te geven. DDB en NMV schreeuwen hun verouderde standpunten kontinu van de daken. Daar kun je als weldenkende LTO-er toch nooit achter gaan staan? Dan verlies je helemaal je geloofwaardigheid. Maar jammer blijft het, deze mislukte actie op het Binnenhof.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.