294 x bekeken

Chaos in Kamer leidt tot blokkade tariefverhoging VWA

Verwarring donderdagavond bij de stemmingen heeft ertoe geleid dat de Tweede Kamer de verhoging van de retributietarieven van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) voorlopig blokkeert.

Aanvankelijk leek het erop dat de motie van VVD’er Janneke Snijder die hiertoe oproept zou worden verworpen, maar Groenlinks hielp deze per ongeluk aan een meerderheid.

In het voorstel wordt landbouwminister Gerda Verburg verzocht de stijging van de tarieven voor keuringen per 1 juli uit te stellen. Eerst moet zij een plan opstellen om de effectiviteit van de VWA te vergroten en dient zij de opbouw van de kosten duidelijk te maken. Behalve Groenlinks steunden ook SGP, CDA, PVV en Rita Verdonk de motie.

Kamerlid Tofuk Dibi van Groenlinks probeerde kort nadat de fout aan het licht was gekomen deze te herstellen door de voorzitter te verzoeken de stem van zijn fractie te wijzigen. Volgens het reglement van de Tweede Kamer was hij daar echter te laat mee. Nu het voorstel is aangenomen vindt Snijder dat Verburg voor 1 mei moet aangeven hoe zij deze gaat uitvoeren.

Een motie van de SP om de VWA-tarieven volledig kostendekkend te maken, werd donderdag verworpen. Dat geldt ook voor het voorstel van het CDA de kosten die worden doorberekend voor keuringen in pluimveeslachterijen niet uit de pas te laten lopen met tarieven voor het overige bedrijfsleven.

Of registreer je om te kunnen reageren.