191 x bekeken 12 reacties

Bezorgdheid over derogatie

De Nederlandse veehouderij produceert meer stikstof dan Brussel toestaat. Landbouwminister Gerda Verburg is bang dat hierdoor verlenging van de derogatie in gevaar komt.

Uit onderzoek blijkt dat de stikstofproductie vorig bijna 1 procent hoger lag dan in 2002. In een brief aan de Tweede Kamer spreekt Verburg over een lichte overschrijding, maar uit zij desondanks haar zorgen daarover. Aan de uitzonderingspositie voor de melkveehouderij van de algemene mestregels is door Brussel de voorwaarde verbonden dat de plafonds van zeven jaar geleden niet worden overschreden.

De te hoge uitspoeling van stikstof is voornamelijk het gevolg van de groei van de veestapel. Tussen 2007 en 2008 nam het aantal stuks melk- en fokvee (+ 4 procent), varkens (3,1) en pluimvee (3,7) toe. In dezelfde periode steeg de stikstofexcretie met 3,1 procent. Ook de fosfaatproductie ging omhoog, maar blijft vooralsnog net onder het Europese plafond.

Verburg benadrukt dat haar er veel aan gelegen is dat de normen de komende jaren niet nogmaals worden overschreden. Zij wil niet alleen voorkomen dat de derogatie in gevaar komt, maar ook dat Nederland niet kan voldoen aan Europese verplichtingen op het gebied van ammoniak, broeikasgassen en fijn stof. Op welke manier zij dit gaat doen, is nog niet duidelijk.

Kamerlid Ger Koopmans (CDA) deelt de vrees van de minister niet. Hij benadrukt dat onderzoek aantoont dat de nitraatconcentraties in water afnemen.

Lees ook: Overschreden mestplafond baart Verburg zorgen

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gert

  De veestapel nam toe door het exportverbod van fokvee,vanwege blauwtong,dus geen exportverbod weer afkondigen

 • no-profile-image

  Hendrik

  Bijna alle landen vragen derogatie aan en krijgen die! Dat blijkt uit de EU archieven. LTO en de minister willen ons doen geloven dat dit een fantastische verdienste van hen is. Terwijl Belgie en DLD dit bijv. ook hebben. Dus LTO: weer een sigaar uit eigen doos!!!

 • no-profile-image

  Akkerbouwer

  Het is een opgeblazen verhaal!!! Als het probleem er echt was zou men de riooloverstorten allang gesaneerd hebben! De landbouw opzadelen met een verzonnen probleem is beestachtig! Kom met werkelijke praktijkcijfers naar buiten. De geloofwaardigheid is ver zoek en het geld is op. Hiermee maak je zoals hier in de site opgemerkt wordt, de voedselvoorziening kapot! Ook niets dan de mooie landbouwgrond vernielen en uitbuiten. We krijgen er alleen maar onkruid en ongedierte voor terug en daarbij, de mensen straatarm. Dit veroorzaakt door een stelletje flierenfluiters!! Laten we dit achter voor onze kinderen?

 • no-profile-image

  S.R.R.B.

  propaganda poltiek veehouders belangen behartigers als die er nog zijn laat van je horen het gaat namelijk super goed met het milieu vraag namelijk maar eens na bij het RIVM wij hebben recht op de cijfers wet openbaarheid van bestuur.
  maar liefst 80 % van het grasland voldoet al jaren aan de nirtaat richtlijn 50 norm gemetenwaarde gemiddelt 7 dit houd in dat we in bemesting zelf weer omhoog zouden moeten kunnen
  hier wordt de norm dus niet de nitraatrichtlijn maar de behoeften van het gewas
  WEES MONDIG EN VERTEL DE WAARHEID VERDER OOK TEGEN JE EIGEN BELANGENORGANIZATIE WANT WIE GEEN VERZET PLEEGT IS EEN PROOI VOOR DE BEZETTER MILIEUTALIBAN pikt landbouwgronden in graaft kuilen plant giftig onkruiden voor mens en dier steekt dijken door en verzuipt landerijen versprijd enge ziekten met oerbeesten met het doel de totate vernietging van agrarische sector wie zijn toekomst van zijn kinderen beschermt klaagt niet over kwaat maar bestrijd het met woord en daat actie groep SICHTING Rechtvaardig Rendement en Belied heb geen geld dus vraag subsidie aan bij de overheid

 • no-profile-image

  Marieke Boschloo

  Het enige antwoord is een verantwoorde melkprijs!
  M. Boschloo, Almen

 • no-profile-image

  paul

  Het einde van de derogatie, betekend het einde van vele bedrijven.
  Het is toch weer een politiek spelletje.
  Half Europa krijgt derogatie, en Nederland, als braafste van de klas, niet ?????

 • no-profile-image

  centje

  Jaja ik zie het al wel weer aankomen. Aangezien de intensieve veehouderij als enigste nog rechten heeft zullen die wel weer gekort worden en ik weet al wat de lto gaat doen....HELEMAAL NIETSN !

 • no-profile-image

  Bert

  Zit toch niet allemaal zo te zeuren op het LTO. Maar waarschijnlijk zijn diegene ook geen lid, en hebben dus totaal geen recht van zeuren!

 • no-profile-image

  boer uit

  En hoe ga je dat regelen, Marieke ?

 • no-profile-image

  Paul Jansen

  Ik vind dat jij wel subsidie moet krijgen!!!!!!!

 • no-profile-image

  Minasweigeraar

  Al bij de invoering van Minas is het rekenonderwijs failliet verklaard en is het mestbeleid gebaseerd op fictieve cijfers. Dat men zo overspannen doet over cijfers die geen enkele realiteitswaarde hebben is wel sneu.

 • no-profile-image

  r.v.

  alleen zijn wij een uitzonderingspositie als je kijkt wat er op een ha aan dierlijke N mag (graasdieren)

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.