6 reacties

Ammoniakdoel in zicht

Emissie-arm bemesten leidt tot een reductie van de ammoniakuitstoot van 60 tot 70 procent.

Hierdoor is het waarschijnlijk niet nodig andere maatregelen te nemen om in 2010 te voldoen aan het Europese plafond van 128 kiloton per jaar, zo blijkt uit een studie van Planbureau voor de Leefomgeving (PBL).

Sinds 1990 zijn boeren verplicht mest zodanig op of in de bodem aan te brengen dat er weinig ammoniak in de lucht terecht kan komen. Volgens het PBL is dit voorschrift succesvol. Hoewel de oorspronkelijke doelstelling, een afname van de uitstoot met 80 procent, niet wordt gehaald, is het emissie-arm bemesten de meest effectieve en ook nog eens een goedkope maatregel; de meerkosten voor boeren bedragen maximaal 70 miljoen euro.

Ammoniakplafond

Daarmee lijkt Nederland met gemak onder het door Brussel opgelegde ammoniakplafond te blijven. De onderzoekers plaatsen daar echter een kanttekening bij. In 2010 zou de intensieve veehouderij met emissie-arme stallen moeten gaan werken, maar onlangs gaf milieuminister Jacqueline Cramer de sector uitstel. Het effect hiervan op het behalen van de Europese doelstellingen heeft het PBL niet berekend.

Veel boeren willen af van het emissie-arm bemesten, omdat het zou leiden tot schade aan het bodemleven. Het PBL verwijst deze bewering naar het land der fabelen. Volgens de onderzoekers is er geen verschil tussen het bodemleven op bedrijven die mest bovengronds verspreiden en bedrijven die emissie-arm bemesten. Nadeel van deze methode is wel dat de uitstoot van broeikasgassen toeneemt omdat er zwaardere trekkers voor nodig zijn.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gert

  De 70 miljoen meerkosten worden niet gecompenseerd,dus daar draait de boer weer voor op.

 • no-profile-image

  T d J

  Alleen jammer dat de bosbodems nu zuurder zijn dan pak weg 15 jaar geleden. Reden; niet de stikstofkringloop is het probleem maar de zwavelkringloop.Zijn we toch maar weer mooi bedrogen met zijn allen.

 • no-profile-image

  dirk

  Zure regen is al 10 jaar niet meer in de mode en afgeserveerd als grove leugen!Wel aktueel blijven!!

 • no-profile-image

  toonmechy@telfort.nl

  DB, als er niet emissiearm wordt aangewend, gaan volgens de geleerden de bossen dood door zure regen, en dat heeft nog een veel distructievere invloed op de dieren en vogels. Hier hoor je de vogelliefhebbers niet over. Dus de keus is aan jou wat je belangrijker vindt.

 • no-profile-image

  toonmechy@telfort.nl

  Gert, wat kun jij toch azijn pissen als ik al je reacties eens lees. Als bovengronds uitrijden weer toegestaan zou worden, zou ik blijven injecteren. De extra opbrengsten wegen ruimschoots op tegen de extra kosten.

 • no-profile-image

  db

  Hèt grote nadeel van emissie-arm mest aanwenden op grasland is de vernietigende werking in het voorjaar. Jonge weidevogels, jong wild in het gras, nesten met eieren hebben geen kans. Vindt het jammer dat het niet wordt onderkent

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.