Redactieblog

287 x bekeken 1 reactie

WUR: 33 procent minder honger wereldwijd door betere bestrijding rat en muis

Met een goede knaagdierbestrijding kunnen wereldwijd 280 miljoen mensen extra worden gevoed.

Dat stelt de Wageningse plaagdierexpert Bastiaan Meerburg in een publicatie in het wetenschappelijke tijdschrift Pest Management Science.

Meerburg deed samen met twee andere onderzoekers onderzoek naar de oogstverliezen die muizen en ratten veroorzaken in ontwikkelingslanden. In Azië wordt jaarlijks tussen de 5 en 10 procent van de rijstoogst door ratten en muizen opgegeten. In Indonesië is dit zelfs 17 procent, waarmee het voor boeren de belangrijkste schadepost is. In Oost-Afrika liggen de oogstverliezen door knaagdieren op 15 tot 20 procent, terwijl in Zuid-Amerika de oogst voor 5 tot 90 procent wordt opgegeten door de kleine knaagdieren.

Door een goede knaagdierbestrijding kan het oogstverlies wereldwijd met 5 procent verminderd worden, voorzien de onderzoekers. Hiermee kan eenderde van de mensen die nu honger leiden gevoed worden.

De bestrijding kan volgens Meerburg het beste door in te spelen op de ecologie van de soorten die de schade veroorzaken. "Meer gif leidt tot milieurisico’s", aldus de onderzoeker. Het plaatsen van schermen rond rijstvelden blijkt effectief. Ook het inzetten van honden werkt. Bij de opslag van granen en rijst is volgens de onderzoekers winst te behalen door schuren beter dicht te maken en door bosjes rond gebouwen weg te halen, zodat de knaagdieren zich minder goed kunnen verschuilen.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Huib Rijk

    Meer voedsel geeft geen garantie dat de honger in dezelfde mate wordt vermindert. Zelfs de aanwezigheid van overschotten heeft nooit betekent dat de honger dan uitgebannen kan worden. Andersom heeft de aanwezigheid van ondervoede mensen nooit een garantie gevormd voor een goed boereninkomen. Het is altijd weer aantrekkelijk om honger als een technisch probleem voor te stellen, maar de oorzaak van honger is altijd armoede en dat is een sociaal-economisch probleem.

Of registreer je om te kunnen reageren.