9 reacties

Verburg prijst gebruik onteigeningsprocedure

Landbouwminister Gerda Verburg prijst de voortvarende manier waarop Noord-Brabant gronden voor de aanleg van nieuwe natuur probeert te verwerven.

Door vaker een onteigeningsprocedure te beginnen, hoopt de provincie de realisatie van de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) te versnellen.

In een brief aan de Tweede Kamer stelt Verburg dat als die aanpak blijkt te werken, zij dat dan ten zeerste toejuicht. Ook schrijft zij dat Noord-Brabant hiermee daadkracht laat zien. Dat is opmerkelijk, omdat de minister geen warme voorstander van onteigening is. Zij wil juist dat landelijk niet meer dan 10 procent van de gronden voor de EHS op niet-vrijwillige wijze wordt verworven.

Maar het beginnen van een onteigeningsprocedure wil niet altijd zeggen dat het daadwerkelijk tot onteigening komt. Integendeel, want veelal heeft er een minnelijke schikking plaats en dat is precies waar de provincie op hoopt. Voordeel van deze aanpak is dat de betrokken grondeigenaar een hogere schadeloosstelling kan krijgen dan bij vrijwillige grondverwerving.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  H. Wildeboer

  De boerenhaatster, de landbouwminister Verburg, wordt geregeerd door actiegroepen. Prachtige landbouwgronden met korenhalmen, boerenerven en weilanden met koeïen zijn ook natuur. Ik snap de haat tegen de voedselproduktie niet. Er moeten wel 16 miljoen monden worden gevoed. Er komen dreigende voedselschaarsten.
  Henk Wildeboer, Hengelo (voorm. vleeskeuringsambtenaar)

 • no-profile-image

  gert

  Verburg is zeker een bewonderaarster van Mugabe

 • no-profile-image

  melkveehouder

  CDA-er Verburg laat zich in de luren leggen door ambtenaren, of snapt er weinig van.
  Vaak wordt juist enkel op de gronden een onteigeningstitel gelegd, maar niet op de bouwkavel. Met als gevolg (gedwongen) onteigening van de gronden tegen een iets hogere prijs waarbij de bouwkavel buiten schot blijft. De truc is dat de boer blijft zitten met een bouwkavel met onverkoopbare (dure) gebouwen. De overheid is niet verplicht deze bij onteigening te verwerven en te vergoeden. Daarom is het ook niet opmerkelijk dat de minister ineens voorstander van onteigening is; het levert veel natuur en geld op.
  Het wordt hoog tijd dat VVD-ster Janneke Snijder minister van Landbouw wordt. Als landbouw iets om over na te denken bij de volgende verkiezingen.

 • no-profile-image

  Gaatze

  daarom moeten ze ook gauw ophouden met deze onzin. de regering heeft een tekort van 20 miljard. niet zo vreemd als ze zich met zulke praktijken bezig houden.

 • no-profile-image

  Ome

  En dan te bedenken dat bij het vaststellen van de EHS de overheid heeft belooft dat het verwerven van de EHS op vrijwillige basis zou geschieden.

 • no-profile-image

  gert

  verburg prijst zeker ook dienst landelijk gebied,die maar mooi van een stuk vervuilde grond is afgekomen in Laag Zuthem,die de grond aan een boer heeft toegedeeld in een ruilverkaveling,die nu met de troep zit,

 • no-profile-image

  merijn

  Toch gek dat weilanden met grazende koeien niet als natuur wordt gezien.
  En dan nog onteigenen ook het lijkt China wel. Ik dacht dat de D van het CDA voor democratisch stond ?
  Zie je wel dat er helemaal geen crisis is, anders smijt je als overheid toch niet zo met geld!

 • no-profile-image

  Westbrabander

  Mijn mooiste percelen liggen langs een water waar voor de toekomst een ecologische verbindingszone gepland is, ik geniet ervan om deze in het geheel te bewerken en van het prachtige uitzicht te genieten. Prachtige grond waar alle gewassen geteeld kunnen worden. Het plezier in boeren zal behoorlijk minder worden als daar 20 meter onkruidstrook tussen moet komen. Ze zullen er een zware klus aan krijgen om die grond in handen te krijgen.

 • no-profile-image

  Graats

  Op een schriftelijke vraag van Snijder-Hazelhoff (VVD) aan minister Verburg, of zij bereid is om ook bij vrijwillige verkoop een hogere schadeloosstelling, gelijk dat bij minnelijke verwerving via onteigening het geval is, te betalen en dit tot landelijk beleid te maken, antwoord ze het volgende. “Het tot landelijk beleid maken van het betalen van een volledige schadeloosstelling zou
  betekenen dat het uitgangspunt van vrijwillige verwerving wordt losgelaten en de weg
  naar onteigening van de resterende gronden (of volledige schadeloosstelling) wordt
  ingeslagen. Deze discussie is op dit moment nog niet aan de orde.”
  Wat een onzin zeg. Alsof vrijwillige verkoop niet mogelijk zou zijn bij het betalen van volledige schadeloosstelling, terwijl dat juist niet meer dan fatsoenlijk is.
  En zo bleef de zaak logischerwijs weer eens vastzitten.

  Bron: http://www.minlnv.nl/cdlpub/servlet/CDLServlet?p_file_id=35144

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.