Redactieblog

5 reacties

Uitmijnen grond verlaagt fosfaatgehalte

Het uitmijnen van landbouwgrond kan een effectieve methode zijn voor het verlagen van de fosfaattoestand van de bodem.

Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen UR. WUR begon in 2002 met veldproeven. Uitmijnen is het onttrekken van fosfaat aan de bodem door een gewas, zonder dat er extra fosfaat wordt toegevoegd via bemesting. De percelen werden wel met stikstof bemest.

Uit het onderzoek blijkt dat in de periode 2002 – 2006 de fosfaatconcentratie in de bodem daalde. In de bodemlaag van 0 tot 5 centimeter daalden de anorganische fosfaatconcentraties al in het eerste jaar met 58 (zand) tot 90 procent (zeeklei) ten opzichte van de bodemsituatie bij evenwichtsbemesting.

In de diepere bodemlagen treedt de daling later in. In de laag van 20 tot 30 centimeter is er na vijf jaar nog nauwelijks effect zichtbaar, blijkt uit het onderzoek.

Een verlaging van de fosfaatbelasting van het oppervlaktewater mag echter alleen verwacht worden bij zeer ondiep ontwaterde percelen. Op lange termijn verwachten onderzoekers wel dat het fosfaatgehalte in de diepere delen sterker zal gaan dalen.

Het uitmijnen heeft ook effect op de bodemvruchtbaarheid en de totale fosfaatvoorraad van de bodem. In het najaar van 2006 was de hoeveelheid beschikbaar fosfaat voor het gewas aanzienlijk lager.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Ron

  Ja Willem, ik denk dat ze dit onderzoek gedaan hebben om juist onze buren hier in Polen ervan te overtuigen dat niet bemesten toch wel verschraling van de bodem kan veroorzaken. Ik ben benieuwd naar de verbaasde reacties wanneer ze de resultaten hier bekend maken.

 • no-profile-image

  gert

  uitmijnen is gewoon uitputten,na een paar jaar zijn de resultaten duidelijk merkbaar,dit hoef je ervaren boeren niet te vertellen,je gaat ook niet autorijden met een lege tank

 • no-profile-image

  freek

  he ron wat heb jij toch een gelijk jij moet vind ik ook persoonlijk bij het WUR gaan werken voor 300.000 euro per jaar.
  Dit zeg ik al jaren die gasten verspillen gewoon geld rechts en links, deaz onderzoeken kunnen eerste jaars MAS student opschrijven in een uur of 2.
  Vraag een persoon uit de stad als je 120 euro in de bank hebt en elke maand geef je 10 euro uit zonder er meer bij te doen hoeveel heb je over aan het einde van het jaar, zullen ze niet zeggen 1000 op de credit card

 • no-profile-image

  willem kroft

  Weten wij in polen ook alles vanaf, een paar jaar is geen probleem, maar dan gaat het toch flink opbrengst kosten.

 • no-profile-image

  ron

  Dat het uitmijnen van grond de bemestingstoestand verlaagt lijkt mij meer dan logisch. Dit wist toch iedere boer al eeuwenlang ?

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.