Redactieblog

590 x bekeken

Uitbraak met E.coli door rauw rundvlees

In Nederland is in december en januari een uitbraak van E.coli geweest als gevolg van de consumptie van rauw rundvlees.

Dat meldt het RIVM aan de Europese Commissie. De uitbraak werd op 29 januari vastgesteld, nadat het aantal besmettingen met E.coli was verdubbeld ten opzichte van normaal. De eerste besmetting werd op 10 december vorig jaar vastgesteld.

Steak tartare

In totaal zijn twintig besmettingen met E.coli in laboratoria bevestigd. Zeven patiënten werden opgenomen in het ziekenhuis. Onderzoek naar de oorzaak van de uitbraak loopt nog. Uit de beschikbare informatie concluderen wetenschappers dat de besmettingen worden veroorzaakt door de consumptie steak tartare, ofwel rauw rundvlees. Meer dan 80 procent van de patiënten had dit in de week voor de ziekteverschijnselen gegeten.

De VWA heeft in het kader van dit onderzoek vleesproducten onderzocht bij de patiënten thuis. Ook zijn vleesproducten die de ziekte mogelijk veroorzaakten uit de supermarkt en bij de producenten onderzocht. Hierbij is nog geen besmetting gevonden, maar het onderzoek is nog niet afgerond.

Herkauwers

De E.coli die is gevonden is de Shiga toxin-producing Escherichia coli (STEC) 0157. Deze bacterie wordt vooral bij herkauwers, waaronder runderen, gevonden. Besmetting kan plaatsvinden via direct contact met dieren, maar ook via het consumeren van besmette producten zoals rauw vlees, rauwe melk of sla. Een besmetting met STEC kan ook van mens op mens worden overgedragen. Mensen die besmet zijn hebben last van diarree waarbij soms ook bloed vrij komt.

Het is niet voor het eerst dat er een uitbraak van E.coli 0157 in Nederland is. In 2005 vond een uitbraak plaats die veroorzaakt werd door steak tartare, in 2007 werd een uitbraak veroorzaakt door sla.

Of registreer je om te kunnen reageren.