214 x bekeken

Tarief VWA stijgt 10 procent

De tarieven voor controles door de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) in de vee- en vleessector stijgen dit jaar met gemiddeld 10 procent.

Dit levert de inspectiedienst bijna zes miljoen euro op, zegt landbouwminister Gerda Verburg. Een deel van deze tariefverhoging is al eerder dit jaar doorgevoerd; toen ging het om een indexering van bijna 5 procent. Per 1 juli gaan de zogeheten retributies nog verder omhoog. Voor sommige sectoren kan de stijging oplopen tot zo’n 30 procent.

"De verhoging is nodig om de controles in 2011 kostdekkend te maken", zegt Verburg. "Ik realiseer me dat dit een grote stap is, zeker voor sectoren die wat achterlopen." Nu betaalt de overheid nog 8 van de ruim 66 miljoen euro die de inspecties kosten zelf.

Dat de tarieven zo sterk stijgen, komt door extra maatregelen die Verburg heeft moeten treffen na kritiek van twee onderzoekscommissies op het functioneren van de dienst. Zo heeft zij onder meer extra dierenartsen aangenomen.

Toch is de capaciteit van de dienst nog niet op het gewenste niveau. Daardoor klagen veel bedrijven over een gebrek aan flexibiliteit bij de VWA. Verburg zegt daar weinig aan te kunnen doen. "Ik kan mij voorstellen dat ondernemingen graag ’s ochtends door de inspecteurs worden bezocht", zegt zij. "Maar het is onbetaalbaar alle controles tegelijkertijd te laten plaatshebben." Volgende week stuurt de landbouwminister een brief over de regeling naar de Tweede Kamer.

Of registreer je om te kunnen reageren.