224 x bekeken 4 reacties

Sector wil goed I&R-systeem voor paarden

De paardensector wil dat er op korte termijn een goed werkend identificatie- en registratiesysteem (I&R) voor alle dieren in branche wordt opgezet.

Nu worden paarden wel geïdentificeerd, maar bij verandering van eigenaar of sterfte heeft er geen aanpassing van de gegevens plaats.

Dat zei voorzitter van koepelorganisatie Sectorraad Paarden (SRP) Johan Lokhorst gisteren in de Tweede Kamer bij de presentatie van zijn plan voor de verbetering van dierenwelzijn in de branche. Lokhorst wees er op dat de sector niet alleen een I&R-systeem kan opzetten. "Voor andere diersoorten is het initiatief van de overheid gekomen", zei hij. "Wij doen dit zelf, maar vragen het kabinet wel om hulp."

Het dierenwelzijnsplan van de SRP oogstte lof van de Kamerleden, vooral vanwege de voortvarendheid waarmee de organisatie dit onderwerp heeft opgepakt. Kritiek kwam er met name van de Partij voor de Dieren. Volgens Esther Ouwehand van die partij is het onzinnig de SRP hiermee te complimenteren aangezien het een opdracht van landbouwminister Gerda Verburg betrof. Ook vindt zij de voorstellen niet ver genoeg gaan.

Een van de kernpunten van het plan is het uitbannen van het brandmerken van paarden en het couperen van staarten. Ook wil de SRP dat prikkeldraad uit paardenweiden op termijn verdwijnt. Verburg heeft nog niet inhoudelijk gereageerd op de voorstellen; dat doet zij binnenkort in een brief aan de Tweede Kamer.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  peeters

  klopt het dat paarden die een DNA profiel hebben in combinatie met een uiterlijk kenmerk dat vanuit de optiek van esthetiek, controleerbaarheid en dierenwelzijn aanvaardbaar is, dat deze paarden dan niet gechipt hoeven te zijn na 1 juli 2009. Een FEI paspoort met speciale schets voldoent hier aan. Weet iemand hoe dit zit??

 • no-profile-image

  F.M. van Hoek

  Jeroen Savelkouls stelde om 12:03 uur, kort nadat het overleg van de voortouwcommissie van LNV met de SRP vanochtend was afgelopen, dat het overleg “gisteren” heeft plaatsgevonden!

  Ik heb het donkerbruine vermoeden dat hier een voorgekookte mening - met een paar brokjes uit de werkelijke gang van zaken vanochtend - snel naar buiten gebracht is om het voortouw in de beeldvorming bij het publiek in handen te krijgen. Prompt daarna stond zijn artikel ook op Bokt.nl (etc.).

  Het eerste bericht over een onderwerp in het paardenpapegaaiencircuit bepaalt wat ‘werkelijk’ gezegd zou zijn. Direct daarna kauwt/herkauwt men dát en over meer wordt er niet gesproken. Op die wijze wordt hetgeen dieperliggend belangrijk is niet behandeld, in feite afgeserveerd.

  De SRP heeft, naar ik begrepen heb, vandaag enkele gemakkelijk-toe-te-geven-onderwerpen herkauwd. De SRP heeft daarnaast tenminste een heikel onderwerp doodgezwegen.
  Ik kan mij dan ook niet goed voorstellen dat, na de karrenvracht aan kritiek die er op het plan van de SRP geweest is, de SRP nu, bij gelijk gebleven planinhoud, lof geoogst zou hebben en enkel kritiek van de Partij voor de Dieren gehad zou hebben.
  Enkel en alleen al op het gebied van het antidopingbeleid verdient het SRP-plan forse kritiek. Het feit dat die kritiek nog steeds niet is opgepikt, laat staan verwerkt, riekt naar niet te goeder trouw willen continueren van de bestaande, afkeurenswaardige, (anti)dopingbeleidsituatie, met name bij het KWPN.

 • no-profile-image

  gj

  Kom op LTO, koeieboeren.
  Dit is jullie kans. Laat de paardensector hetzelfde overkomen wat jullie de schapenhouderij ook aandoen.
  Dure onbetaalbare nummers en een waardeloos electronisch systeem.
  Hup LTO al die knollen 2 grote flappen in de oren.

 • no-profile-image

  Veehouder

  Naar de paardenprijzen gerekend is i&r spotgoedkoop. Voor de prijs van een paard kun je eeuwen de paarden met i&r nummers voorzien.

Of registreer je om te kunnen reageren.