Redactieblog

260 x bekeken 5 reacties

Rabo slecht voor spaarders

Het is tot daar aan toe dat de Rabo grote winsten maakt, terwijl boeren de eindjes moeilijk aan elkaar kunnen knopen. Het is kwalijk dat men de rente op spaartegoeden te hoog vindt.

Scheidend topman Heemskerk maakte hier een punt van bij de presentatie van zijn laatste jaarcijfers. Hij vindt dat de spaarrente fors lager moet om ook minder rente te hoeven berekenen voor de leningen. "En ruimte voor hogere marges voor meneer Rabo", denk ik bij mezelf.

Hoewel ik druk bezig ben met plannen voor investeren vind ik deze opmerking van Heemskerk er bij door. De rente is niet extreem hoog en voor degenen, die van de rente moeten leven, zelfs aan de lage kant.

Ik bedoel dan de groep boeren, die er korter of langer geleden mee is gestopt. Die hebben met de opbrengst van hun bedrijf niet zoveel mogelijkheden. Beleggen is een probleem. Ook te onzeker, voor wie moet leven van het rendement. Grond biedt ook geen opbrengst. Wat kun je dan anders dan je geld via een spaarrekening laten renderen?

Die groep, de boeren, die de Rabo mee groot heeft gemaakt, wordt sterk getroffen door een verlaging van de spaarrente. Ze kunnen ook niets meer veranderen in hun beleid. Daarom vind ik het voorstel van Heemskerk om de spaarrente sterk te verlagen niet sociaal en een klap in het gezicht van de oud-boeren, die de basis van de bank waren.

Niet erg coöperatief, meneer Heemskerk!

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Ben

  Ik ben wel blj met de opmerking van de heer Heemskerk. Een hoge spaarrente is voor degenen die hun bedrijf verkocht hebben. Ik wil mijn bedrijf uitbreiden en dus investeren en moet geld lenen. Dan is een lage rente van belang. Rabo kiest dus voor de investeerders en niet voor de spaarders. Dat is een juist beleid voor de toekomst van de bank.

 • no-profile-image

  Veehouder

  Rabo? staat toch voor Ruimt Alle Boeren Op.

 • no-profile-image

  dirk

  Ben tijd terug overgestapt van rabo naar abn,wat een verademing.Ongelooflijk dat men daar veel meer kennis van zaken heeft op agrarisch gebied dan de rabo,dat had ik vroeger niet gedacht.De behandeling daar is professioneler en niet zo bekrompen en ouderwets,men ziet je veel meer als een ondernemer.Men kijkt veel positiever naar de agrarische sector als de rabo.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Ook hier hebben de boeren hun eigen bedrijf uit handen laten glippen.
  Oorspronkelijk was de boerenleenbank sec voor geld lenen tussen de boeren onderling. Nu is het verworden tot een bedrijf waar bestuurders van leven, en boeren goed kunnen gebruiken in het kader van de verplichtingen welke in het Verdrag van Basel zijn vastgelegd.
  Zolang een burger het geld bij de Rabo goedkoper krijgt dan een landbouwer, is er iets fundamenteel goed mis bij deze "agrarische"bank.

 • no-profile-image

  Boer

  Als je het bedrijf hebt verkocht en je hebt er voor het gemak een miljoen aan over gehouden dan neem je toch met de standaard rente geen genoegen?Banken kunnen vele malen het ingelegde bedrag uitlenen dus betekend een miljoen aan contanten een hele hoop handel.Je vraagd dan eerst aan alle banken hoeveel geld je dat miljoen op jaarbasis schoon onder de streep gaat opleveren.Op die manier kun je appels met appels vergelijken en kun je gewoon voor de hoogste bieder gaan.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.