Redactieblog

285 x bekeken

RIVM: meer Q-koorts onder zwangeren in risicogebied

Het percentage zwangere vrouwen dat besmet is met Q-koorts is in een hoogrisico gebied hoger dan elders.

Dat blijkt uit een screening van het RIVM. Q-koorts kan bij mensen, net als bij schapen en geiten, abortus veroorzaken.

Bij de screening zijn in 2007 vrouwen onderzocht in het door Q-koorts getroffen Herpen, in de omgeving van Herpen en in de rest van het land. Hieruit blijkt dat 15,8 procent van de vrouwen in Herpen geïnfecteerd bleken met Coxiella Burnetii, de bacterie die Q-koorts veroorzaakt. In de omgeving van het hoog-risico-gebied was 4 procent geïnfecteerd, terwijl dit in de rest van het land bij 0,7 procent van de zwangere vrouwen het geval bleek. Het percentage oude infecties bleek in alle onderzoeksgroepen vrijwel gelijk; op 4 tot 5 procent. Geen van de geïnfecteerde vrouwen bleek klachten te hebben.

De resultaten zijn voor het RIVM nog geen aanleiding voor een brede screening op Q-koorts bij zwangere vrouwen. De risico’s van een besmetting voor vrouw en kind zullen hiervoor eerst beter in beeld moeten worden gebracht. Het RIVM adviseert artsen wel meer aandacht voor Q-koorts te hebben bij een afwijkende zwangerschap.

Of registreer je om te kunnen reageren.