Redactieblog

Pijnbestrijding bij landbouwdieren meer aandacht

Dierenartsen krijgen steeds meer aandacht voor pijnbestrijding bij landbouwhuisdieren.

Dat blijkt tijdens een symposium van de GGL, Groep Gezondheidszorg Landbouwhuisdieren van de dierenartsenorganisatie KNMvD in samenwerking met Boehringer Ingelheim. Terwijl pijnbestrijding na een behandeling in de humane geneeskunde en in de diergeneeskunde bij gezelschapsdieren vrij gewoon is, wordt het bij landbouwhuisdieren minder vaak toegepast. "Sedatie en lokale verdoving wordt tijdens de behandeling, bijvoorbeeld bij het onthoornen van kalveren of bij het castreren van biggen wel uitgevoerd, maar daarna krijgen de dieren vaak geen pijnstillers meer", aldus Monique Driesse van Boehringer Ingelheim.

Het dilemma voor het gebruik van pijnstillers bij landbouwhuisdieren zijn de kosten en de ernst van de pijn, maar ook het bewustzijn van pijn bij landbouwhuisdieren door veehouder en dierenarts. Volgens Ludo Hellebrekers van de faculteit Diergeneeskunde kan gesteld worden dat een dier gezien kan worden als een patiënt die niet kan praten. "Het zenuwstelsel van landbouwhuisdieren is op dezelfde manier ontwikkeld als bij mensen. Op basis hiervan kunnen we stellen dat een dier net zoveel pijn beleeft als een patiënt die de pijn wel kan uiten."

Pijnstillers

Uit ervaring blijkt dat veehouders wel bereid zijn kalveren na het onthoornen pijnstillers te geven, als ze hier door de dierenarts op worden gewezen. Dat zegt Chris Hudson van de Britse Universiteit van Bristol. Daarnaast blijkt ook dat koeien met een milde vorm van mastitis pijn beleven, omdat ze hun achterpoten breder uit elkaar zetten. Voor deze dieren kan het geven van pijnstilling een positief effect hebben omdat ze sneller meer gaan eten en daarmee ook sneller opknappen en meer gaan produceren.

De overweging om pijnstillers toe te passen moeten de veehouder en de dierenarts maken. Uit onderzoek blijkt dat het bij veel aandoeningen een zodanig positief effect heeft dat het dier weer sneller terug komt in productie en groei dan wanneer geen pijnstillers worden gegeven. Diarree bij kalveren, luchtwegaandoeningen en uierontsteking bij koeien en zeugen zijn hier voorbeelden van. "Of het economisch hiermee uit kan om dieren pijnstillers te geven is moeilijk in cijfers uit te drukken", aldus Driesse.

Of registreer je om te kunnen reageren.