3 reacties

Opnieuw miljarden voor bestrijding crisis

De Europese Unie trekt wederom de portemonnee in de strijd tegen de economische crisis.

Vandaag kwamen de 27 regeringsleiders in Brussel overeen 75 miljard euro beschikbaar te stellen aan het Internationaal Monetair Fonds om landen in moeilijkheden te helpen.

Ook wordt 5 miljard extra uitgetrokken voor het economische herstelplan dat eind vorig jaar is gepresenteerd en waarvoor al 400 miljard was gereserveerd. Met dit geld wil Brussel met name klimaatprojecten zoals windmolenparken en co2-opslag financieren. Ook zal hiermee de aanleg van breedband internet worden gestimuleerd.

Nettobetalers aan de Europese begroting zoals Duitsland en Nederland waren aanvankelijk tegen de uitbreiding van het herstelplan. Dit wordt namelijk gefinancierd met niet-uitgegeven subsidies en die vloeien normaliter terug naar de lidstaten. Tot grote vreugde van de voorzitter van de Europese Commissie José Manuel Barroso werd dit voorstel uiteindelijk toch goedgekeurd.

Naast het uitgeven van meer geld willen de regeringsleiders de regels voor en het toezicht op het financiële systeem aanscherpen. In een gezamenlijke verklaring dringen zij er bij banken en de Europese Commissie op aan snel met voorstellen te komen.

Door deze top in Brussel heeft het crisisberaad in Nederland twee dagen stil gelegen en ook in het weekeinde wordt er niet onderhandeld op het Catshuis. Maandagochtend gaat het overleg daar verder. Naar verwachting kan er wellicht nog diezelfde dag een akkoord worden gepresenteerd.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  g

  het is inderdaad overgebleven landbouwgeld dat nu bestemd wordt voor aardgasleidingen en stroomleidingen,enz

 • no-profile-image

  Leen

  En mijn uiencrisis dan?

 • no-profile-image

  Paul Jansen

  Hoor net Angelica Merkel op televisie melden dat geld overgebleven uit de "landbouwpot" ingezet gaat worden om de economie te stimuleren. Boerenbudget tegen bankenbandieten.

Of registreer je om te kunnen reageren.